Annons
Nyheter

Sveriges nya soulprins

Albin Gromer är artisten som har gjort ett rejält intåg i den svenska musikvärlden. Förra året gjorde han ett bejublat framträdande på P3 Guldgalan och sedan dess har han bland annat turnerat med Timbuktu och nyligen släppte han sin kritikerrosade debutskiva Album.
Nyheter • Publicerad 9 mars 2012
Foto: 

– Till en början försökte jag intala mig att jag inte skulle bry mig för mycket om recensionerna. Det var någon som inte var så positiv och då märkte jag att jag tog åt mig. Hur kritiken verkligen sköt mig och att något hände med mitt självförtroende. Sedan när de stora recensionerna kom så blev jag lättad. Jag är verkligen nöjd med skivan, säger Albin Gromer.

Dagens nyheters recensent beskrev Album som vinterns mest efterlängtade debut och Sydsvenskans kritiker lyfte fram den som början på en ny svensk soulrenässans.

Annons

Albin berättar att han tycker om att hitta influenser från olika sorters musikgenrer.

– Jag lyssnar på soul, hip hop och funk. Jag tycker att det är intressant med klanger från exempelvis jazz och jag tror att blandningen speglar av sig i min musik.

Det var på P3 Guldgalan förra året som den då 20-årige Albin Gromer väckte stor uppmärksamhet. Ensam på scenen och i skenet från en strålkastare framförde han låten Här inne hos mig.

– Spelningen innebar hur mycket som helst. Det var och är det största giget som jag någonsin har gjort och det fick blickarna att vändas mot mig och det föll ut bra, säger han.

Efter galan kände Albin att han ville satsa mer på musiken. Tidigare hade han släppt en del låtar och några ep, men karriären tog rejäl fart efter framförandet.

Redan före galan hade Timbuktu frågat Albin om han ville spela in en låt med honom. Han svarade ja. Strax därefter blev han även erbjuden att hänga med på en turné tillsammans med artisten. Albin svarade ja igen.

– Det var kul. Han har hållit på länge och han har fått in alla rutiner. Det är ett stort gäng runtomkring honom och det var roligt att se hur de har lagt upp det. Timbuktu är en av Sveriges bästa liveakter och att få det förtroendet att få vara med, det var hedrande, säger Albin.

Nu har det unga stjärnskottet en egen turné. Tillsammans med ett femmannaband är han ute på de svenska vägarna.

– Jag har spelat live sporadiskt förut. Men att just få göra det under eget namn och kontinuerligt, det har varit ett mål från första början. Att åka på turné har varit något abstrakt, det är sjukt kul att ha fått komma dit. Få se folk som uppskattar min musik i andra delar av landet där jag aldrig tidigare har varit. Det är häftigt.

Grace, Växjö, i kväll

Sofie Petersson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons