Annons
Nyheter

Sweden rock – kaotiskt, bejublat, utsålt

Kaos, bejublad svart mässa och nytt ölrekord
114 500 personer.
Så många besökare hade Sweden Rock i år.
Även om 33 000 fortfarande är officiell publiksiffra.
Eller som arrangörerna själva sammanfattar 2014:
– Kaos, utsålt och ett fantastiskt gig med Black Sabbath.
Nyheter • Publicerad 9 juni 2014
Ozzy Osbourne.
Ozzy Osbourne.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Monster Magnet.
Monster Magnet.Foto: 
Within Temptation
Within TemptationFoto: 
WASP.
WASP.Foto: Patric Söderström
Pain of Salvation.
Pain of Salvation.Foto: 

Men allt började med kaos. En riktig nagelbitare, enligt Martin Forssman, vice vd och presschef för Sweden Rock Festival.

– Det har varit en bra festival även det började med knepiga förutsättningar. Först allmänt tågstrul och spårarbeten. Och sedan tågstrejken och ett planerat asfaltsarbete på E 22 norrifrån, under just den här festivalhelgen.

Annons

Festivalbesökare är ett tåligt släkte. Ger sällan upp.

– Det blev lite struligare än vanligt att ta sig hit, men aldrig ett så stort problem som vi befarade, säger Forssman.

Nästa prövning kom på fredagsmorgonen.

– Kvart över fem på morgonen brast en huvudledning med vatten här i Norje och en åker 100 meter söder om festivalområdet förvandlades till en sjö. Vi fick snabbt analysera läget och fick hit extra vattentankar och ett 100-tal bajamajor, säger Forssman.

Redan strax efter lunch var problemet åtgärdat.

– Det handlar inte bara om dricksvatten och toaletter. Utan vatten kan inte knallarna sköta sin hygien och disk.  Vattnet var tillbaka halv två på dagen, men visst kände vi lite panik ett tag. Och långa köer är ingenting vi gillar, säger Forssman.

Festivalen har i sedvanlig ordning varit lugn.

– Enligt polisen har festivalen till och med varit lugnare än vanligt, kanske den lugnaste festivalen på tio år. Ordningsvakterna hade lite att göra i onsdags och det var möjligtvis stökigare än vanligt på onsdagskvällen med ett bråk på en camping, men inga allvarliga incidenter eller skador har rapporterats, säger Martin Forssman.

Såväl Forssman och rockfestivalens vd Mats Natvig är även nöjda med årets musikupplevelse.

– Vi har 87 band här och höjdpunkten var Black Sabbath som gjorde en grym spelning.

Annons

Flera av årets band har spelat på festivalens under de senaste åren. Och det blir fler repriser i framtiden.

– Vi kommer nog alltid ha band här som spelat här förr. Har de gjort bra spelningar är de alltid välkomna tillbaka. Vi kan omöjligt ha 87 nya akter varje år, då blir det inte så många fler festivaler. Däremot jobbar vi hårdare för att hitta de udda banden, de som aldrig varit här förr. Som Dark Angel och Madam X i år.

Och angående den inledande matematiken.

Hur många besökte egentligen festivalen?

– En sammanfattning av endagars-, tredagars- och fyradagarsbiljetterna ger totalt 114 800 besökare. Men 33 000 biljetter är siffran som gäller, säger Mats Natvig.

Hur många öl såldes under festivalen?

– Det lutar åt nytt rekord och slutar nog med 400 000 sålda öl. Det är inget annat enskilt arrangemang i Sverige som säljer lika många öl.

Under presskonferensen på lördagseftermiddagen avslöjades ingenting om nästa års festival.

Inte mer än att det blir en festival. Och att planeringen påbörjades i februari, berättade Martin Forssman.

– Men i år ville vi inte gå ut med några bokade band mitt under pågående festival. Vi avslöjar några artister och band under rockkryssningen till Finland i oktober. Just nu vill bara utvärdera en fantastisk festival och tacka världens mest fantastiska festivalpublik, säger en fantastiskt nöjd Martin Forssman.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons