Annons
Nyheter

The girl with the dragon tattoo

Sex minuter längre än den svenska versionen innebär inte att Finchers film är långsammare. Tvärtom: kvickare, skickligare och bättre spelad.
Nyheter • Publicerad 16 december 2011
Rooney Mara som Lisbeth Salander.
Rooney Mara som Lisbeth Salander.Foto: Baldur Bragason

Sverige sprider sig som en löpeld på vita duken världen över. Blott två år efter den första filmatiseringen av Millenniumtrilogin är det dags för en första remake. Budget: närmare 700 miljoner. Regissör: David Fincher, med klassfilmer som Seven, Fight club och The Social Network i cv:n. Inspelningsplats: Stockholm med vinterbonad omnejd.

Stieg Larssons omåttligt populära böcker har inte bara skapat en kassako som tillåter även Hollywood att casha in multum; de har också lett omvärldens blickar norrut. Det en gång lokala har blivit global exportvara. I huvudstaden ringlar turisterna i Millenniums fotspår täta, inte minst på norra Södermalms höjder.

Annons

För även om The girl with the dragon tattoo är en storproduktion med utländska aktörer i de två huvudrollerna, missar regissören inte ett tillfälle att blinka till Sverige. Det är en ”skål” dit, ett ”tack” här. Varumärken, kartor och färdmedel som går i blågult. Till och med Ingmar Bergmans barndoms favoritbiograf i Uppsala får långa sekunder i rampljuset. Plus att det kryllar av svenska skådespelare med vitt skiftande accent, enligt tumregeln ju kufigare karaktär desto knackigare engelska. Det är som om dessa lekfulla illusionsbrott, otänkbara i många seriösa Hollywoodfilmer ”utomlands”, utgör själva essensen. Som ett grått men ändå exotiskt vykort från en upplivad turist på snabbvisit i Svea rike – detta en gång neutrala, socialdemokratiskt fördragsamma land som hemsöks av ett dolt förflutet, värre än utomstående kunnat föreställa sig.

Trogen originalen behöver filmen ingen närmare beskrivning. Även här är det rättvisemurveln Mikael Blomkvist som går i magnatskurken Wennerströms fälla, varpå han blir uppdragen av överklassätten Vanger att reda ut ett gammalt familjesår, mordet på den 15-årige Harriet. Parallellt har vi gothpunkaren och superhackaren Lisbeth Salander som efter hämnden på sin förmyndare mönstrar bredvid Blomkvist. Några nazister, övergrepp och incest samt inte minst en massa män som hatar kvinnor. Alltsamman i ett späckat bildmontage där varje replik är en ledtråd, varje ansikte ett mysterium och varje andetag ämnat att förvånas över.

Sex minuter längre än den svenska versionen innebär inte att Finchers film är långsammare. Tvärtom: kvickare, skickligare och bättre spelad. Att se Bondhunken Daniel Craig och Stellan Skarsgård i finaluppgörelsen överträffar stort Michael Nyqvist och Peter Haber i samma roller. Och tjejen med draktatueringen, Rooney Mara, håller minst lika hög klass som Noomi Rapace.

Jon Asp

Genre: thriller

Regi: David Fincher

Med bland andra Daniel Craig, Rooney Mara, Stellan Skarsgård, Christopher Plummer.

Visas på Filmstaden from 21/12.

Betyg: 3

Genre: thriller

Regi: David Fincher

Med bland andra Daniel Craig, Rooney Mara, Stellan Skarsgård, Christopher Plummer.

Visas på Filmstaden from 21/12.

Betyg: 3

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons