Annons
Nyheter

Thorleifs avslutar karriären i Växjö

Den 8 september spelar Thorleifs för allra sista gången. Spelställe är ännu inte klart, men staden är spikad: Växjö.
Nyheter • Publicerad 1 februari 2012
Thorleifs tar farväl i Norrhult och i Växjö.Foto: Filip Sjöfors

Radium i Göteborg var en smältdegel för konstnärer och musiker på 1980-talet. Först fungerade det som ett galleri, sedan också som skivbolag med artister som Cortex och Union Carbide Productions under sitt beskydd.

Nu har sju av konstnärerna i kretsen kring Radium och Firework Edition Records, som startades 1995, återförenats till en utställning på Borås konstmuseum.

Annons

-Radium och Firework har blivit en sorts alkemisk plattform, den går man inte ifrån. Det hände så mycket intressant på den tiden så det bär man med sig i bagaget, säger ljud- och bildkonstnären och initiativtagaren Per Svensson.

För några år sedan skrev han en låt till Freddie Wadling med titeln Black light. Wadling gillade låten och samarbetet resulterade till slut i ett nybildat band – Kingdom of Evil – en skiva och en utställning. När Svart ljus har vernissage den 4 februari blir det också skivrelease, med ett framträdande av Wadling och Kingdom of Evil.

I utställningen har Per Svensson, Leif Elggren, Freddie Wadling, Annika von Hausswolff, Ulrich Hillebrand, Lotta Antonsson och Henrik Rylander blandat tidiga verk med helt nyproducerade. En del av konstverken har aldrig tidigare visats offentligt. En filmisk upptakt till utställningen visas också under Göteborgs filmfestival.

-Det här har känts helt naturligt, som en tidsresa som finns i ryggmärgen. Det är intressant att se hur man har utvecklats när man tittar på bilderna och hör musiken, säger Per Svensson.

Strax innan jul gick dansbandet Thorleifs ut med beskedet: Till sommaren lägger de ner. Efter 50 år tillsammans och efter att ha spelat Gråt inga tårar ett oräkneligt antal gånger.

-Det känns jättevemodigt. Men vi vill sluta på ett värdigt sätt. Och minnena kan ingen ta ifrån oss. Vi och publiken får trösta oss med dem och med musiken, den lever ju kvar, säger Thorleif Torstensson.

Men först blir det en lång sommarturné. Nu börjar den ta form.

-Vi vill spela hemma, i Norrhults Folkets park, men det är nog för litet för det sista framträdandet. Så det blir förmodligen vid Kristi himmelsfärd, säger Thorleif Torstensson.

Sedan följer en hel sommar med spelningar i Sverige, Norge, Finland och Danmark.

- Vi vill göra det så omfattande som möjligt.

Annons

Lördagen den 8 september blir det definitivt adjö, enligt planerna. Med en spelning i Växjö.

– Växjö är vår huvudstad. Vi funderar på lokaler, som amfiteatern på Campus, Teleborgshallen eller nya hockeyhallen.

Thorleif Torstensson berättar också att Thorleifs fått tre olika förfrågningar om att göra en dokumentär om bandets sista sommar, bland annat från SVT.

Helena Söderlundh
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons