Annons
Nyheter

Tinker, Tailor, Soldier, Spy

Nyheter • Publicerad 23 december 2011
David Dencik och Gary Oldman i Hoyte van Hoytemas foto. Foto: Jack English.
David Dencik och Gary Oldman i Hoyte van Hoytemas foto. Foto: Jack English.Foto: 

John Le Carrés vindlande labyrintiska och spännande Tinker Tailor Soldier Spy blev omedelbart ett standardverk inom spiongenren då den kom 1974 (på svenska hette den Mullvaden). Fem år senare filmade BBC en miniserie med Alec Guinness i huvudrollen som chefen över Circus, som brittiska MI6 kallades i romanen. Och nu då Tomas Alfredsons version.

Det är Kalla kriget isigaste tid, relationerna mellan väst och Sovjet är ansträngda, maktspelet ständigt pågående. George Smiley (Gary Oldman) tvingas lämna MI6 tillsammans med chefen (John Hurt) efter att ett uppdrag i Budapest misslyckats. Det visar sig dock finnas en mullvad i organisationen och misstankarna faller på fem olika män. Så Smiley kallas snart in igen, nu undercover, för att lokalisera mullvaden bland de fem.

Annons

Tomas Alfredson fortsätter att visa att han har förmågan att återskapa en nära förfluten tid och hamna helt rätt i känsla och tidsanda. Mycket av det som är så bra kan tillskrivas Hoyte van Hoytemas fotokonst. Den var så viktig för stämningen och drivet i Låt den rätte komma in. Här hittar han återigen helt rätt i dova färgtoner som accentuerar känslor och stämningar. Så har Tomas Alfredson en ganska unik förmåga att skapa laddade scener, kanske för att han dröjer kvar och låter kameran registrera blickar, stämningar. Det är ett vibrerande bildarbete som få bemästrar. Han låter berättandet ta tid, driver inte på handlingen i onödan, vilket passar perfekt när det ska nystas och utredas. Och så har han hjälp av en ensemble som är en av de bästa vi sett i någon film under året. Allra bäst är Gary Oldmans gestaltning av George Smiley, en man som efter alla år i de mörka katakomberna i MI6 har blivit av både med livslust och färg men som rör sig vant i den enda världen han känner till.

Jonas Henningsson

Tinker Tailor Soldier Spy

Genre: Thriller

Regi: Tomas Alfredson

Med bland andra: Gary Oldman, John Hurt, Colin Firth, Ciaran, David Dencik.

Visas på Filmstaden

Betyg: 4

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons