Annons
Nyheter

Tradition med många turer

Turister och nyfikna utbytesstudenter gör att folkdans­för­eningen Värendsgillet är bokat ett år framåt. I dag värnar de om traditionerna på Evedal.
Nyheter • Publicerad 20 juni 2014
Makarna Birgitta och Benke Nilsson dansar Midsommarhambo.
Makarna Birgitta och Benke Nilsson dansar Midsommarhambo.Foto: Urban Nilsson

Bland sillen, nubben och jordgubbarna kan man aftonen till ära lägga till den traditionsenliga folkdansen. Midsommarhambo eller varför inte Växjötepolska.

Vid sitt hem ute i Skir dansar Birgitta och Benke­ Nilsson fram i Värends­dräkt. Huset som är bland de äldsta i byn är rött med vita knutar. Makarna är ett av tolv par från Värendgillet som i?dag ska dansa hambo runt midsommarstången på Evedal och i Rottne.

Annons

– Det är så kul att dansa med traditioner. Nu har vi övat för kvällens firande och sen bär det av till Barcelona i höst med föreningen, säger Brigitta Nilsson.

Benke Nilsson plockar undan lite leksaker från sina barnbarn samtidigt som han visar några avancerade danssteg.

– Växjötepolska är svår. Det är många turer och det är viktigt att veta sin plats annars kan det bli fel, berättar han.

Det som började med en gammeldanskurs på 1980-talet är i?dag nästan en heltidssyssla. Eller i alla fall tillsammans med huset i Skir, gården i Tävelsås och de fem barnbarnen.

– Vi älskar att dansa. Det är motion både för huvudet och för benen och vi kommer hålla på tills vi inte orkar mer, säger både Benke och Birgitta Nilsson.

Dräkterna som paret har på sig syr Birgitta själv. Hon bär en bröllops­dräkt som har brokiga brodyrer­ och som rör sig livligt i vinden. Men Värends­dräkten har de bara när de uppträder.

–– Dansen kombinerat med dräkten är en smak av historien och det är exotiskt för turister. Vi är publikdragande och vi har dansat för och med turister från hela världen.­ Bland annat lulliga amerikanare och nyfikna tyskar. I maj dansade vi för utbytes­studenter på Linné­universitet, säger hon.

Traditionen med uppvisningar på midsommarafton på Evedal började redan 1964. Benke Nilsson önskar att fler kunde intressera sig för folkdans.

– Tänk om Midsommar­hambo kunde få vara med i Let’s Dance då skulle­ kanske folkdansen få samma uppsving som den fick på 1980-talet.

Stefanie Ravelli
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons