Annons
Nyheter

TV: Ny ledamot och fyra pristagare

Snille och envishet är Smålands akademis motto. Nästa vecka delar den 21 år gamla akademin ut fyra priser och dessutom installeras en ny ledamot på stol nummer 14.
Nyheter • Publicerad 4 november 2014
Lennart Johansson, Ingrid Nettervik och Jan-Olof Johansson har alla en stol i Smålands akademi. Här är de tillsammans med Magnus Hagevi, en av årets fyra pristagare. FOTO: DAVID ELG
Lennart Johansson, Ingrid Nettervik och Jan-Olof Johansson har alla en stol i Smålands akademi. Här är de tillsammans med Magnus Hagevi, en av årets fyra pristagare. FOTO: DAVID ELGFoto: 

Smålands akademi bildades 1993 och verkar för att främja Smålands vitterhet och identitet. Varje år utses dess pristagare genom en demokratisk omröstning efter förslag från ledamöterna. Fyra priser delas ut när Smålands akademi sammanträder nästa vecka. Det är Linnépriset som går till Tomas Bannerhed, Emilpriset till Astrid Lindgrens minne som går till Per Åhlin, Smålands akademis pris till Dag Hammarskjölds minne tilldelas Cecilia Malmström och Wallquistpriset får Magnus Hagevi.

– Jag är så tacksam över priset. Jag älskar att få pris och har inte fått något sedan jag fick pris för bästa kostym på en maskerad i mellanstadiet, säger Magnus Hagevi och ler stort.

Annons

Magnus Hagevi bor i Växjö sedan dryga tio år och arbetar som lektor i statsvetenskap på Linné­universitetet. Han har bland annat undersökt hur politik och religion hör ihop – hur frikyrkligt engagerade personer röstat i riksdagsval.

– Tänk att jag får ta emot priset tillsammans med en EU-kommissionär, en författare och Karl-Bertil Jonssons tecknare, säger Magnus Hagevi.

Pristagarna:

Linnépriset på 20 000 kronor:

Tomas Bannerhed

”I sin hyllade roman Korparna har Tomas Bannerhed ömsint speglat det ansatta småländs­ka småjordbrukets villkor, samtidigt som han på ett för skönlitteraturen ovanligt och initierat sätt vävt in fågelskådningens glädje i pojkens inte helt lätta uppväxt.”

Wallquistpriset på 25 000 kronor:

Magnus Hagevi

”Med rötter förankrade i småländsk frikyrklighet, med glädje att delta i det offentliga samtalet och med akademisk skärpa har Magnus Hagevi tillfört nya och viktiga perspektiv i det spänningsfält som råder mellan religion och politik.”

Emilpriset till Astrid Lindgrens minne på 30 000 kronor :

Annons

Per Åhlin

”För hans mång­åriga gärning som skapare och förnyare av svensk animerad film. Dunderklumpen, Resan till Melonia och Hundhotellet är exempel på långfilmer med hans signum.”

Smålands akademis pris till Dag Hammarskjölds minne på 30 000 kronor:

Cecilia Malmström

”För att genom ett engagerat och hängivet arbete i mänsklighetens tjänst, ha sett den enskilda personen bakom siffror och nyhetstelegram.”

 

Marie Fransson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons