Annons
Nyheter

”Vi har ögonen på oss”

Lennart Johansson är Kulturparken Smålands nya vd. Han vill få mer liv i arkiven och föra en diskussion om vad det är för historia vi vill skapa. – Det är spännande att vi är Sveriges äldsta landsortsmuseum, säger han.
Nyheter • Publicerad 15 oktober 2012
Kulturparken Småland blev utsedd till Årets museum i våras. "Det gör att vi har ögonen på oss", säger Lennart Johansson, som är ny vd efter Erica Månsson.
Kulturparken Småland blev utsedd till Årets museum i våras. "Det gör att vi har ögonen på oss", säger Lennart Johansson, som är ny vd efter Erica Månsson.Foto: 

LÄNGST UPP I Smålands museum har Lennart Johansson sitt kontor. I slutet av en lång korridor ligger det på vänster sida. Ett skrivbord spelar huvudrollen i ett annars kalt rum. Här sitter Kulturparken Smålands nya vd och funderar på hur nya besökare ska lockas till verksamheten och hur tillgängligheten ska ökas. I ungefär en månad har han vetat att han skulle ta klivet från tillförordnad vd till vd.

– Det känns bra och det var viktigt att styrelsen, personalen och ägarna Landstinget och Växjö kommun backade upp mig. Det hade varit svårt om det hade funnits oenighet, säger han.

Annons

DET VAR I JUNI som Lennart Johansson blev tillförordnad vd efter Erica Månssons avgång. Det nya uppdraget är inte helt främmande för honom eftersom han tidigare har haft rollen som vice vd och forskningschef vid Kulturparken Småland.

– Det är en spännande utmaning och jag ser mycket potential i att utveckla verksamheten. Sedan har jag även ett genuint intresse av regionen och historia. Det är inte som att vara chef för Volvo och vara ointresserad av bilar, säger han.

Kulturparken Småland består av verksamheter som Utvandrarnas hus, Sveriges glasmuseum, Ångaren Thor och kommande Kulturarvcentrum Småland och häri ligger utmaningen och svårigheten som vd menar Lennart Johansson.

– Det är ett svårt uppdrag, för vem man än pratar med så finns det många krav. Det är flera som har olika åsikter om vad vi ska satsa på. En del menar att vi visar för lite av Christina Nilsson, en del tycker att vi ska ha mer industrihistoria och andra tycker att vi visar för mycket glas, säger han.

ENNART JOHANSSON är tydlig med att han inte vill ändra om i organisationen radikalt. Han vill arbeta mer med att öka tillgängligheten och menar att Kulturparken Småland ska göra det genom att låta fler föreningar och privatpersoner ställa ut.

– Nu har vi haft en kille från Alvesta som ställde ut glas som han har samlat på och vi har haft ett samarbete med Macken som handlar om integration och mångfald genom projektet Kryddor i Rosengård, säger han.

LENN ART JOHANSSON hoppas mycket på Kulturarvscentrum Småland som byggs på Norremark och förväntas stå klart i juni 2013. Här ska allmänheten kunna ta del av Växjö kommuns arkiv, Smålands museums och Kronobergsarkivets samlingar. Lennart Johansson berättar att han vill göra Kulturarvscentrum Småland till något nationellt unikt. Bilden av stela arkiv som samlar damm vill han måla om.

– Vi vill ha mer liv i arkiven, de speglar ju människoliv. Vi vill ge en möjlighet till besökarna att de kan se just de föremål som de är intresserade av. Om man exempelvis vill se käppar från 1940-talet så ska man kunna göra det, säger han och berättar att det ska bli guidade vandringar och mer tillgång för forskare på kulturarvscentrumet.

Lennart Johansson tycker att det måste föras en tydligare diskussion om vilka saker man ska spara i arkiven och till eftervärlden. Han lyfter fram det nedlagda slakteriet KLS i Alvesta som exempel.

–   VAD ÄR VIKTIGAST? Att byggnaden skulle ha funnits kvar? Dokumentationen? Fotografier? Eller intervjuer med dem som jobbade där? Det är sådant som man måste ta ställning till, säger han.

Annons

Intervjun är slut. Det är dags för fotografering. Lennart Johansson gör sig redo.

– Ska jag ta ut snusen först? Ja, det kanske är bäst, annars kanske jag blir museernas Leif GW Persson.

Sofie Petersson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons