Annons

13 böcker om herrfotboll

I morgon är det herrpremiär för Öster på Värendsvallen. I Superettan.
Det har också kommit ut en hel drös med fotbollsböcker i vår. Böckerna har
en sak gemensamt, skriver Magnus Sjöholm, man struntar i tjejerna.
Kultur • Publicerad 17 april 2004
Bild ur boken Fotboll, en kärlekshistoria. Från Malmö 1956.
Bild ur boken Fotboll, en kärlekshistoria. Från Malmö 1956.Foto: 

Den här våren doftar det läder om bokutgivningen. Helsvenska band. Inte mindre än 12 böcker om svensk fotboll och en dansk ges ut. Kärleksförklaringar, barn- och ungdomsböcker, forskning, fanatik, historia, och en ny genre som kan kallas "badgekissing-böcker"! Det är som om förlagen plötsligt upptäckt att alla supportrar inte är analfabeter.

Samtliga faktaböcker är skrivna av män, om män och uppenbarligen för pojkar känsliga för tjejbaciller? Hur kan man annars skriva en allsvensk historiebok utan att ens nämna tjejerna? Hur kan skriva om klubben som vann både herr- och damallsvenskan som om det ena laget inte existerar? Det är så självklart att reviret redan är inpinkat att inte ens förlag som DN reagerat på pinsamheterna. Ska det vara så himla svårt att lära gamla fotbollsskribenter titta?

Annons

"Badgekissers" - kallas föraktfullt de spelare som i brist på andra bevis på identifikation med laget kysser klubbmärket när de gjort mål. Helst rakt framför tv-kameran. Böckerna i den här genren är inte dåliga, tvärtom, men de är skrivna av journalister som anlägger en överdrivet kärleksfull relation till laget. Allt för att imponera på supportrarna.

Kvartalstidskriften Offside började i pocketboksformat. Nu debuterar man på riktig med serien Fanatik. De två första handlar om Hammarby och Djurgården. Att vara supporter till de klubbarna och INTE läsa böckerna är som att konsekvent vägra se första halvlek. Visserligen är kvalitén något ojämn och perspektivet ganska okritiskt men böckerna ger väldigt intressanta inblickar i hur elitfotbollsklubbar sköts i dag.

Än mer servila känns Lars Grimlund och Frederic Pavlidis som tillsammans gett ut en En supporters handbok om alla tre Stockholmslagen. Skrivna på en supporterprosa som aldrig missar chansen att förlöjliga de två konkurrentklubbarna. I övrigt är det funktionella, insiktsfulla och ganska underhållande praktikor anpassade för en ny generation supportrar. De som tycker det är häftigare med tifotexter, listor på sämsta nyförvärv och geografisk guide till bortamatcherna än uppräkning av spelarna i guldlaget anno dazumal.

Just den sortens torr nostalgi finns det i överflöd i Den nödvändiga boken om Allsvenskan av Lars Nylin. Som sportskribent i bland annat Sportbladet håller Lars Nylin mycket hög klass. Tyvärr är detta en närmast onödig bok. Inget är nytt och det som finns är alltför fragmentariskt. Istället för ett helhetsgrepp, en djupdykning i klubbarnas karaktär och bakgrund serveras vi tabellkommentarer och listor på lirare. Av Nylins bitska penna har blivit en inställsam stump.

Kapitlet om Öster är dock inte så mycket att säga om. Förutom att Nylin menar att framgångarna i huvudsak berodde på tränarna.

Petter Karlssons bok, Fotboll, en kärlekshistoria, liknar hans krönikor i Expressen - en tilltalande blandning av nostalgi, kuriosa, skrönor och humor. Det är en värld utan varken huliganer eller elitlicenser. En läderlitteraturens motsvarighet till de engelska "feel-good-filmerna" med alldeles för många anglosaxiska exempel. Boken starkaste del är bildmaterialet. Här finns både det allvar och den smärta de korta texterna om kärlek försöker undvika.

De barska realiteterna möter man istället i Fotboll, bandy och makt - Christer Ericssons intressanta bok om de små brukslagens sociala, politiska och ekonomiska villkor. Huvudpersoner är de förutseende företagsledare för vilka satsningen på elitidrott hade fyra syften: skapa lojalitet med företaget, splittra den radikala vänstern, få dugligare arbetare och marknadsföring.

Framgångarna för lag som Degerfors, Sandviken, Lesjöfors med flera berodde huvudsakligen på att företaget kunde kompensera spelarna ekonomiskt på ett sätt som klubbarna var förbjudna att göra. Detta framgår inte av boken men det beror kanske på att den ges ut i "samarbete" med Fotbollsakademin i Degerfors?

Fotbollsängeln skrev Hans-Jørgen Nielsen 1977. Det var då och är förmodligen fortfarande den bästa europeiska roman som stenhårt tacklat begreppen ångest, kåthet, svek, öl, faderskap och fotboll. Det är som om Nick Hornby föddes tio år tidigare, var dansk, skrev bättre prosa och därtill ägde bollsinne.

Förutom "Lätt att läsa"-boken om Kasper är de tre ungdomsromanerna från Bonnier Carlsen märkvärdigt lika varandra. Så mycket att man kanske kan tycka att Max Lundgrens konceptet borde ha kunnat utvecklats något på 30 år: samma landsbygd, lagmoral och samma schysste lärare. Fast i dagens välskrivna och medryckande "åshöjdenromaner" gör huvudpersonen inte längre lika mycket mål och det förekommer betydligt fler tjejer. Till och med i laget. Det finns trots allt hopp om svensk damfotboll.

Annons

Magnus Sjöholm

- Drömmen om Europa, Henrik Ystén, Offside Fanatik

- Brytningstid i Bajen, Ulf Roosvald (red.), Offside Fanatik

- En supporters handbok (AIK, Hammarby, Djurgården), Lars Grimlund och Frederic Pavlidis, Bokförlaget DN.

- Den nödvändiga boken om Allsvenskan, Lars Nylin, Semic

- Fotboll, en kärlekshistoria, Petter Karlsson och Lars Fahlén, Bokförlaget Max Ström

- Fotboll, bandy och makt, Christer Ericsson, Carlssons

- Fotbollsängeln, Hans-Jørgen Nielsen, En bok för alla

- Kasper spelar på Stadion, Jorn Jensen

och Jon Ranheimsæter, Bonnier Carlsen

Annons

- Mållösa United, Måns Garthon och Johan Unenge, Bonnier Carlsen

- Tröja nummer 10, Hans Erik Engquist,

Bonnier Carlsen

- Filip, Buster och ett ruggigt skott, Göran Eriksson, Bonnier Carlsen

Magnus Sjöholm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons