Annons

750 plundrade konstskatter tillbaka till Italien

Omkring 750 plundrade arkeologiska skatter som beslagtagits från den ifrågasatte brittiske antikvitetshandlaren Robin Symes har återbördats till Italien efter en decennielång kamp, rapporterar CNN.
Kultur • Publicerad 4 juni 2023
En odaterad bit av en väggmålning som föreställer gudar och kvinnliga figurer var ett av de 750 arkeologiska fynden från hemliga utgrävningar på italienskt territorium som visades upp under en presskonferens i Rom på onsdagen.
En odaterad bit av en väggmålning som föreställer gudar och kvinnliga figurer var ett av de 750 arkeologiska fynden från hemliga utgrävningar på italienskt territorium som visades upp under en presskonferens i Rom på onsdagen.Foto: Domenico Stinellis/AP

Artefakterna är värda över 12 miljoner euro (139 miljoner kronor) och ska ställas ut på ett museum i Rom, som en del av en samling stulen konst som hittat hem, enligt det italienska kulturdepartementet.

Bland de 750 föremålen från Italiens romerska och kejserliga epoker finns bland annat ett stativbord i brons från en aristokratisk etruskisk familj, paradhuvudbonader för hästar, begravningsmålningar, byster i marmor, olika delar av statyer samt en väggmålning av ett litet tempel.

Annons

Det finns också ädelstenar infällda i guld, silver och brons, såväl som ben, bärnsten, vapen, sarkofager, begravningsurnor, rituella föremål, inredning i brons och marmor, mosaik och målade dekorationer.

Artefakterna härstammar enligt Italien från hemliga utgrävningar på italienskt territorium och beslagtogs från antikvitetshandlaren Robin Symes företag Symes Ltd.

Symes har sålt värdefulla konstföremål till några av världens mest välrenommerade museer, men hamnade 2016 i onåd efter en razzia på ett schweiziskt lager han hyrde.

Han har tidigare förnekat handel med illegal konst och har ofta utretts men aldrig åtalats för de påstådda brotten, trots otaliga försök från Italien och Grekland.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons