Annons

Adèle Haenel lämnar filmen

Film • Publicerad 10 maj 2023
Adèle Haenel förklarar sitt beslut i ett brev i en fransk tidning. Arkivbild.
Adèle Haenel förklarar sitt beslut i ett brev i en fransk tidning. Arkivbild.Foto: Christophe Ena/AP

Den franska skådespelerskan Adèle Haenel slutar filma i protest mot branschens passivitet när det gäller sexuella övergrepp.

I ett brev som har publicerats av den franska tidningen Télérama förklarar 34-åringen att hon fördömer den "självgoda passivitet" som präglar filmbranschens behandling av dem som begått sexuella övergrepp.

Annons

Haenel, mest känd för sin roll i filmen "Porträtt av en kvinna i brand" (2019), har också varit engagerad i feministiska och sociala frågor.

2020 väckte skådespelerskan stor uppmärksamhet när hon lämnade Césargalan i protest mot att Roman Polanski belönades med utmärkelsen för bästa regi. Den fransk-polske regissören är på flykt undan rättvisan i USA sedan han 1977 greps för och erkände våldtäkt på en 13-årig flicka och sedan lämnade landet.

Adèle Haenel har tidigare berättat att hon som barn blev sexuellt utnyttjad av en annan regissör.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons