Annons

Äkta obehag när tafsarfilm sprids bland unga

Under ett sommarlov i Vagnhärad splittras en grupp tonåringar. En kränkande film på instagram är utlösande faktor. Den träffsäkra texten är skriven av en författare med bakgrund som skolkurator. Recensenten Peter Grönborg har läst.
bokrecension • Publicerad 7 september 2019
Detta är en recension i Smålandsposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Hanna de Canesies debut är en träffsäker ungdomsroman.
Hanna de Canesies debut är en träffsäker ungdomsroman.Foto: Erik Hurst

Ungdomsroman

Helt seriöst

Författare: Hanna de Canesie

Förlag: Natur & kultur

Händelserna i Hanna de Canesies debutroman ”Helt seriöst” utspelar sig i en skarv, i en brytningstid. En grupp ungdomar i Vagnhärad inväntar besked om vilka gymnasieskolor de ska hamna på.

Men – det mesta kretsar kring en film. Den visar en tonårsflicka i en komprometterande situation, tillsammans med två jämnåriga killar. Den har publicerats på ett konto på instagram, tillsammans med texter som syftar till att kränka henne.

Annons

Med detta som grund lyckas författaren skapa ett ihållande och svårbestämt obehag som sträcker sig över nästan 200 sidor.

Texten attraherar med sin rappa enkelhet. Ämnesmässigt är den mångfacetterad. Den fångar in och speglar en rad problem som präglar moderna uppväxtmiljöer, där inte minst sociala medier regerar.

Ofta har föräldrar och anhöriga svårt att tolka sina barn. De vill förstå deras reaktioner och agerande utifrån händelser i nuet, i den fysiska verkligheten. Istället styrs unga människor av information som förmedlas via internet, av allt från vanliga sms till mer komplexa virala flöden.

Med sin bakgrund som skolkurator har Hanna de Canesie bra koll på sådant och hon gestaltar sina insikter med den äran.

”Sam råkar vara närvarande en liten stund, i det rum där de två klasskamraternas tafsande filmas.”

I ”Helt seriöst” ligger tonvikten på det etiska dilemma som Sam, en sensitiv tonåring, hamnar i. Han råkar vara närvarande en liten stund, i det rum där de två klasskamraternas tafsande filmas.

Det spelar en roll då uppgörelsens stund närmar sig, speciellt då han hör till dem som misstänks för att ha publicerat filmen. Då den utsatta flickans far börjar agera växer oron till ångest i kamratkretsen. Vänskapsband sätts på hårda prov.

Porträttet av Sam är fint skulpterat. Han är en kille med en väl fungerande moralisk kompass. Men han äger inte det språk som krävs för att uttrycka åsikter om rätt och fel, vilket dock växer fram efterhand.

Under den kris som råder orienterar sig Sam åt ett nytt håll. Han lämnar sin etablerade krets, umgås istället med en äldre, mer livserfaren vän. Via honom får han nycklar till ett mer moget agerande.

Det är skickligt gjort av Hanna de Canesie att skapa trovärdighet kring en sådan intressant psykologisk process. Dessutom förmår hon att skapa spänning in i det sista, där ett överraskande slut väntar.

Hanna de Canesie

Född: 1982

Bor: Göteborg

Yrke: Socionom

Bakgrund: Uppväxt i Vagnhärad, arbetat som skolkurator i Malmö

Böcker: Debutant

Peter GrönborgSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons