Annons

Amanda Gormans kampskrift för barn är fin – men svår att tycka om

Amanda Gormans nya bilderbok ”Nånting, nån dag” är en inspirerande kampskrift för att ta tag i världens problem, men Urban Jarvid tycker ändå inte riktigt om den.
Recension • Publicerad 18 maj 2024
Detta är en recension i Smålandsposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Bilderbok (från 3 år)

Nånting, nån dag

Text: Amanda Gorman

Bild: Christian Robinson

Översättare: Tessa Ramstad

Förlag: Bonnier Carlsen

Den amerikanska poeten Amanda Gorman slog igenom internationellt när hon läste upp sin dikt ”The Hill We Climb” under President Bidens installation.
Den amerikanska poeten Amanda Gorman slog igenom internationellt när hon läste upp sin dikt ”The Hill We Climb” under President Bidens installation.Foto: Kelia Anne

Amanda Gorman – poeten som blev världsberömd i samband med President Bidens installation – försätter mig i en svår sits. Hennes nya bilderbok är fin och sympatisk men jag tycker inte om den.

Man måste vara en rabiat wokehatare för att inte sympatisera med bilderna på barnet som städar upp skrot från gården och planterar blommor, eller den inkännande dikten som manar till gemensam kamp. Främst för miljön antar jag, men fler strider är tänkbara.

”Summan blir ändå att barnen får röja upp efter de vuxna. Vore det inte bättre att de stora skärpte sig?”
Annons

Dikten medger att det egentligen inte är barnets kamp men summan blir ändå att barnen får röja upp efter de vuxna. Vore det inte bättre att de stora skärpte sig? Och är det rimligt att hoppas på nästa generation? Folk hoppades på oss födda kring 1980, främst gällande miljön och rasismen. Vi var usla på det och ska alltså nu lämna stafettpinnen vidare?

Läs och gilla boken om ni måste, men låt det i så fall inte stanna där.

”Nånting, nån dag” av Amanda Gorman
”Nånting, nån dag” av Amanda Gorman
Urban JarvidSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons