Annons

Aris Fioretos invald i tysk kulturakademi

Litteratur • Publicerad 10 juni 2022
Författaren Aris Fioretos väljs in i en anrik tysk akademi. Arkivbild.
Författaren Aris Fioretos väljs in i en anrik tysk akademi. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Den svenska författaren Aris Fioretos har valts in i tyska Akademie der Künste, skriver bokförlaget Norstedts i ett pressmeddelande.

Akademien har 420 medlemmar inom konst, arkitektur, litteratur, scenkonst, film och musik. Den har sitt säte i Berlin och grundades 1696 av Fredrik I av Preussen.

Annons

En stor del av medlemmarna är tyskspråkiga, som författaren Herta Müller och regissören Michael Haneke, men det finns även utomeuropeiska medlemmar som Jonathan Franzén, Bob Dylan och Ai Weiwei.

Aris Fioretos debuterade 1991 med prosalyriska "Delandets bok". Han har skrivit romaner och essäer, men också översatt verk av bland andra Friedrich Hölderlin och Vladimir Nabokov. Under en period var han Sveriges kulturråd i Berlin. I höst utkommer han med romanen "De tunna gudarna".

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons