Annons

Axel von Fersen-porträtt till Nationalmuseum

Kultur • Publicerad 9 augusti 2023
Porträtt av greven Axel von Fersen målat av en okänd engelsk konstnär. Pressbild.Foto: Stockholms Auktionsverk

Nationalmuseum har lyckats förvärva ett porträtt av den 23-årige Axel von Fersen målat av en okänd engelsk konstnär i London 1778, uppger museet i ett pressmeddelande.

Greven och riksmarskalken Axel von Fersen (1755–1810) har blivit världsberömd på grund av sin relation med drottning Marie-Antoinette, som inleddes under en maskeradbal i Paris 1774. En händelse som är återgiven i fri tolkning i Sofia Coppolas film "Marie Antoinette" (2006).

Annons

Axel von Fersen återvände till London 1778 och satt då modell för porträttet.

"Bilden av den unge Axel von Fersen är ett sällsynt intermezzo i de svensk-engelska kontakterna under 1700-talet. Vi känner till få svenskar som blev förevigade där. Detta ikoniska porträtt av Fersen är ett ovanligt fint arbete av en okänd engelsk miniatyrist och gjort i en stil som närmast påminner om tidens stora innovation, punktgravyren", säger Magnus Olausson, tidigare chef för Samlingarna på Nationalmuseum.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons