Annons

Beatles-fotografen Astrid Kirchherr är död

Den tyska fotografen Astrid Kirchherr har avlidit, rapporterar . Kirchherrs fotografier av The Beatles samt hennes ikoniska klippning av pojkvännen Stuart Sutcliffe hjälpte till att forma bilden av gruppen.
Nöje • Publicerad 15 maj 2020
Fotografen Astrid Kirchherr är död. Hon tog den första bilden av The Beatles som grupp. Arkivbild.
Fotografen Astrid Kirchherr är död. Hon tog den första bilden av The Beatles som grupp. Arkivbild.Foto: Astrid Kirchherr

Astrid Kirchherr gick på en spelning då Beatles befann sig i Hamburg 1960.

– Hela mitt liv förändrades på några minuter, har hon berättat i intervjuer.

Annons

Kirchherr var den som tog det första fotografiet av The Beatles som grupp, då med John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, trummisen Pete Best och basisten Stuart Sutcliffe, som blev hennes pojkvän. När hon formade hans frisyr från den typiska bakåtkammade 50-talslooken till en framåtkammad och hjälmformad sådan ville de andra medlemmarna i bandet ha en likadan.

Hon och Sutcliffe förlovade sig, men han dog av en hjärnblödning 1962. Kirchherr hade fortsatt kontakt med de andra i Beatles och träffade bland andra John Lennon på semester i Paris 1963. Hon tog bilder av dem under inspelningarna av "A hard day's night" och fotade omslaget till George Harrisons soloalbum "Wonderwall music" 1968.

Hon jobbade som konsult för filmen "Backbeat", som handlar om Beatles tidiga år i Hamburg och om hennes och Stuart Sutcliffes relation. I filmen porträtterades hon av skådespelaren Sheryl Lee.

Astrid Kirchherr har berättat i intervjuer att det var svårt att bli tagen på allvar som kvinnlig fotograf och hon slutade i stort sett att arbeta som det efter 1967. Från mitten av 1990-talet hade hon en konst- och fotobutik i Hamburg.

Astrid Kirchherr blev 81 år.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons