Annons

”Beforeigners” är rörigare – men också charmigare

Det är dags att återigen stifta bekantskap med det udda men charmiga mordutredarparet Alfhildr och Lars. Norska scifidramat ”Beforeigners” är lite knasigare, men också modigare i sin andra säsong.
Tv-serierecension • Publicerad 9 december 2021
Detta är en recension i Smålandsposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Vikingakvinnan Alfhildr Enginsdottir (Krista Kosonen) får mer utrymme i andra säsongen av ”Beforeigners” på HBO Max.
Vikingakvinnan Alfhildr Enginsdottir (Krista Kosonen) får mer utrymme i andra säsongen av ”Beforeigners” på HBO Max.Foto: Lars Olav Dybvig/HBO Max
Scifi/kriminaldrama

Beforeigners säsong 2

Premiär: 3 december på HBO Max

Skapare: Anne Bjørnstad och Eilif Skodvin

I rollerna: Krista Kosonen, Nicolai Cleve Broch, Ragnhild Gudbrandsen, Stig R. Amdam, Hedda Stiernstedt.

Det är svårt att inte tycka om ”Beforeigners”. Det småknasiga kriminaldramat där världen plötsligt har invaderats av ”framvandrare”, det vill säga människor från andra tidsåldrar som rest framåt i tiden till nutiden. Flera år efter att de första framvandrarna dykt upp har världen som vi känner den förändrats radikalt.

Även i säsong två är det mordutredarduon Lars Haaland (Nicolai Cleve Broch) och Alfhildr Enginsdottir (Krista Kosonen) som står för huvudhandlingen. Den här gången ska de utreda ett antal kvinnomord som bär märkliga liknelser med Whitechapel-morden i London 1888. Kan Jack the Ripper ha framvandrat till dagens Norge?

Annons

Nicolai Cleve Brochs och Krista Kosonens kemi som brottsutredningsteam skapade roliga situationer redan första säsongen, men nu märks det att serien vågar ta ut svängarna lite mer och kulturkrockshumorn är bitvis hejdlöst rolig. Särskilt Krista Kosonen som den framvandrade vikingakvinnan Alfhildr får stort spelrum. Karaktären antyddes redan i förra säsongen ha både fram- och bakvandrat i tiden, något som man tidigare trodde var omöjligt. Denna historia förstärks nu ytterligare och Alfhildr börjar bete sig konstigt i sömnen samtidigt som hennes hjärna verkar utvecklas förbi vad en vanlig hjärna kan göra. Hennes bakgrund blir allt viktigare ju längre in i serien vi kommer.

Lars Haaland (Nicolai Cleve Broch) är sedan förra säsongen entledigad från polisen, men får komma in som fristående konsult i ”Beforeigners” på HBO Max.
Lars Haaland (Nicolai Cleve Broch) är sedan förra säsongen entledigad från polisen, men får komma in som fristående konsult i ”Beforeigners” på HBO Max.Foto: Lars Olav Dybvig

Lars i sin tur kämpar med andra problem. I förra säsongen blev han avstängd från jobbet för att få bukt med sitt missbruk, något han måste fortsätta kämpa mot i andra säsongen. Dessutom är det familjeproblem igen. Utöver mordet sker en parallellhandling kring de teknikfientliga grupperingarna, samt en rolig sidohandling där den gamle norske kungen och nationalhelgonet Olav Haraldsson hamnar i byråkratiska problem när han försöker bevisa vem han är. Svenska Hedda Stiernstedt gör också entré i serien som synsk völva.

Det slängs måhända in lite väl mycket handling i andra säsongen av ”Beforeigners”. Det är absolut betydligt rörigare den här gången. Å andra sidan är det roligare, serieskaparna vågar testa nya saker låter den breda genren – som bäst kan beskrivas som en blandning mellan scifi och kriminaldrama – få fullt spelrum. Att man vågar experimentera med humor är något som funkar oväntat bra. Det blir verkligen aldrig tråkigt i ”Beforeigners”.

Serien är sevärd om så bara för att se Krista Kosonen ha hejdlöst roligt med sin karaktärsutveckling av den oborstade men precis lika charmiga Alfhildr. Hon lyfter varje scen hon är med i till oanade höjder.

Elin ThornbergSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons