Annons

Berömt foto på månpromenad sålt på auktion

Över 70 originalfotografier från USA:s myndighet för rymdfart och rymdforskning (Nasa) har sålts på auktion i Köpenhamn för totalt 155 000 euro, motsvarande cirka 1,7 miljoner kronor.
Kultur • Publicerad 9 mars 2022
Buzz Aldrin bär med sig utrustning för experiment på sin månpromenad. Den ikoniska bilden togs av Neil Armstrong den 20 juli 1969. Arkivbild.
Buzz Aldrin bär med sig utrustning för experiment på sin månpromenad. Den ikoniska bilden togs av Neil Armstrong den 20 juli 1969. Arkivbild.Foto: Neil Armstrong/NASA/AP/TT

Bland bilderna fanns ett ikoniskt fotografi som togs 1969 under den första bemannade månfärden och föreställer astronauten Edwin "Buzz" Aldrin under hans rymdpromenad. Bilden togs av rymdfarkostens befälhavare tillika den första människan på månen, Neil Armstrong. Den har tidigare publicerats på omslaget av magasinet Life.

Slutpriset på fotografiet på Buzz Aldrin landade på 5 737 euro.

Annons

73 av de 74 bilder som auktionerades ut blev sålda, enligt auktionshuset Bruun Rasmussen.

Bilderna såldes av en privat samlare som har bett om att få vara anonym. Auktionsvärdet hade uppskattats till minst 190 000 euro. En första bild av Jorden, fotograferad av astronauten William Anders medan han cirklade runt månen 1968 på Apollo 8, inbringade den högsta summan: 11 800 euro.

Den senaste gången människan satte sin fot på månen var 1972, då Apollo 17 gjorde sin månfärd. Nasa har planer på att skicka upp astronauter igen 2025–2026.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons