Annons

Bert-Åke Varg död: "En av de riktigt roliga"

Skådespelaren Bert-Åke Varg har avlidit 90 år gammal, bekräftar familjen för TT.
Kultur • Publicerad 1 januari 2023
Bert-Åke Varg på en bild från 2018.
Bert-Åke Varg på en bild från 2018.Foto: Henrik Montgomery/TT
Bert-Åke Varg i rollen som Gustav Sjögren vid inspelningen av SVT:s såpa "Rederiet".
Bert-Åke Varg i rollen som Gustav Sjögren vid inspelningen av SVT:s såpa "Rederiet".Foto: Leif R Jansson/TT
Eva Bysing och Bert-Åke Varg i samband med krogshowen "Fint som snus" i Malmö 1973, som tidigare var en populär TV-serie på SVT.
Eva Bysing och Bert-Åke Varg i samband med krogshowen "Fint som snus" i Malmö 1973, som tidigare var en populär TV-serie på SVT.Foto: Skånereportage/IBL Bildbyrå/TT

Bert-Åke Varg avled på nyårsaftonen på väg till en nyårskonsert.

– Hans fru Julianna skulle springa in i en blomsteraffär och köpa blommor medan pappa väntade i bilen. När hon kom tillbaka var han livlös, säger sonen Pontus Varg till TT.

Annons

– Räddningstjänst kallades till platsen men det var för sent. Han hade ett svagt hjärta men var pigg i huvudet, säger Pontus Varg.

Varg blev folkkär som maskinchefen Gustav Sjögren i tv-serien ”Rederiet” (1992–2002). Han spelade även ugglan Helge i det populära barnprogrammet Från A till Ö och blev känd som dubbad filmröst i populära barnprogram som ”Fablernas värld”.

Slog igenom som sångare

Bert-Åke Varg gjorde också stor succé som teaterdirektör i Oscarsteaterns ”Fantomen på Stora Operan” (1989).

I en intervju med TT inför sin 80-årsdag berättade Bert-Åke Varg om vilka roller som satt djupast spår i honom:

– Mest har det varit Gustav och ugglan. Däremot är det inte många som förknippar mig med Firmin i "Fantomen på operan" på Oscarsteatern som jag gjorde i sex år. Men det är teater det. På tv kan man få lika många tittare på bara en dag som man på teatern kan få ihop under sex år, sade Bert-Åke Varg då.

Att Bert-Åke Varg skulle bli skådespelare var långt ifrån självklart. Under uppväxten i Hörnefors i Västerbotten var han som de flesta andra grabbar, han spelade fotboll och lekte. Men han hade fin röst och som 13-åring ställde han upp i en sångtävling i Umeå – och vann.

Sommarpratade i augusti

Då hette han fortfarande Lundström i efternamn. Tio år senare slog han igenom som grammofonsångare med hiten Kökspolka.

– Då sade skivbolagsdirektören, Helge Roundquist på Cupol, åt mig: "Va', fan, du kan inte heta Lundström. Du måste ju ha ett namn så att folk kommer ihåg dig". Och Varg tycker jag fungerade bra, berättade han i intervjun.

2018 medverkade Bert-Åke Varg i Felix Herngrens komediserie "Andra åket" i SVT som skildrade hemvändare i fjällmiljö. Varg spelade den demente men händige pistmaskinisten Lennart, och kände ett stort släktskap med rollfiguren.

– Han är som jag är själv, tycker jag. Light demens, väldigt lite, men början på i alla fall. Jag har ju träffat de här gubbarna. Jag vet hur de fungerar och jag fungerar ungefär på samma vis, sade Bert-Åke Varg inför att serien skulle ha premiär.

Annons

Felix Herngren regisserade “Andra åket" och minns Bert-Åke Varg med värme.

– Han var en rolig människa och en fin man. En av de riktigt roliga personerna jag har jobbat med från den äldre generationen. Väldigt kul var han att jobba med, säger Felix Herngren till TT.

Felix Herngren minns även Bert-Åke Varg väl som en barndomsidol från Vargs roll som ugglan Helge i barnprogrammet Från A till Ö på 70-talet.

– Det var ju fantastiskt. Det fanns ju inte så många program på den tiden och han var verkligen ett av de ansikten som stannade kvar, säger Felix Herngren.

Skådespelaren Krister Henriksson spelade tillsammans med Bert-Åke Varg i långköraren "Rederiet".

– Det är ett väldigt tråkigt besked. Han var en underbar legendar, men det finns tydligen slut även för sådana som han, säger Krister Henriksson till Dagens Nyheter.

Sommarvärd i fjol

Bert-Åke Varg sommarpratade i Sveriges Radio så sent som i augusti 2022, något han värderade högt.

– Det var väldigt viktigt för honom att få berätta sin egen historia, säger Pontus Varg.

Bert-Åke Varg fick uppleva en fin jul tillsammans med sina nära innan han gick bort, berättar Pontus Varg.

– Julianna har varit ett enormt stöd för pappa. Hon har gjort ett jättejobb med att hjälpa honom med den dialys han fick på grund av sina njurproblem.

Fakta: Bert-Åke Varg

Föddes den 27 april 1932

Medverkade i ett otal revyer, tv-serier, barnprogram och filmer. Anses ha rekord i antal dubbningar i Sverige, bland dem Pentti Varg i Fablernas värld, Djungelboken och Agaton Sax.

Samarbetade med Eva Bysing i tv-underhållningen Fint som snus. Spelade ugglan Helge i Från A till Ö. Gjorde över 800 föreställningar som teaterdirektören Firmin i Fantomen på Stora Operan på Oscarsteatern under 1980- och 90-talet. För rollen fick han privatteatrarnas pris Guldmasken. Spelade maskinisten Gustav i tv-såpan Rederiet i tio år.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons