Annons

Biblioteken varnar för tillträdesförbud

Åtta av elva bibliotekschefer i landets största tätorter kritiserar regeringens förslag om tillträdesförbud för stökiga besökare. Det visar en enkät som har gjort.
Kultur • Publicerad 14 januari 2022
Förslaget att porta stökiga besökare från bibliotek strider mot bibliotekslagen, menar fler bibliotekschefer enligt SVT:s enkät. Arkivbild.
Förslaget att porta stökiga besökare från bibliotek strider mot bibliotekslagen, menar fler bibliotekschefer enligt SVT:s enkät. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Regeringen vill utvidga lagen om tillträdesförbud som gäller för butiker till att omfatta även bibliotek. Ändringen kan träda i kraft 1 juli i år. Kulturnyheterna frågade bibliotekscheferna om de tror att lagen skulle vara ett effektivt hjälpmedel på deras bibliotek? Endast Frida Christoffersson, chef för biblioteken i Jönköping, är positivt inställd men bara "i kombination med samverkande förebyggande insatser som till exempel via Socialförvaltningen”.

Flera av cheferna tycker att förslaget krockar med bibliotekslagen.

Annons

– Folkbiblioteken ska vara tillgängliga för alla. Bibliotek är en demokratisk rättighet precis som rösträtten. Bibliotekens roll i samhället kommer att förändras mot kontrollerande och polisiär. Inte alls bra, säger Torbjörn Nilsson, stadsbibliotekarie i Malmö till SVT.

Justitieminister Morgan Olofsson (S) tror inte att kommunerna skulle behöva ökade resurser för att använda sig av lagen. Daniel Forsman, stadsbibliotekarie i Stockholm, ser dock praktiska problem med att utestänga vissa människor från biblioteken en längre tid.

– I Stockholm finns det mer än 40 bibliotek. Om var och en av dessa skall införa system för att kontrollera människor som passerar in och avvisar personer med tillträdesförbud likt det som finns för idrottsarenor kommer det krävas omfattande resurser. De resurserna måste sättas i relation till omfattning av ordningsstörningar, säger han.

Enkäten bygger på svar från bibliotekschefer i Stockholm, Malmö, Göteborg, Västerås, Uppsala, Sollentuna/Upplands Väsby, Helsingborg, Linköping, Örebro och Jönköping.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons