Annons

Biografägarna hoppas på julen

Biograferna är svårt sargade efter höstens restriktioner, skriver Sveriges Biografägareförbund i sitt remissvar till regeringen. Nu inväntar man regionernas besked om undantag – och hoppas på julen.
Nöje • Publicerad 16 december 2020
Biograferna har det tufft på grund av coronapandemin. Här Filmstaden biograf Saga på Kungsgatan i Stockholm.
Biograferna har det tufft på grund av coronapandemin. Här Filmstaden biograf Saga på Kungsgatan i Stockholm.Foto: Amir Nabizadeh/TT

Även om Sveriges Biografägareförbund har respekt för den ökade smittspridningen ifrågasätter man att biograferna drabbas så hårt. Det skriver förbundet i sitt remissvar om ändringar i förbudsförordningen från den 24 november.

Nu väntar man på vad regionerna ska besluta om eventuella undantag från begränsningen på åtta personer.

Annons

Biografkedjan Svenska Bio justerar kapaciteten regionsvis.

– Men vi måste rent tekniskt förtöja för storm. Vi får anta att alla väljer åtta just nu, säger Peter Fornstam, ordförande för Sveriges Biografägareförbund och vd för Svenska Bio.

Filmstaden har valt att stänga sina biografer. Men i sitt remissvar skriver man "vi är övertygade om att vi fortsatt hade kunnat hålla biograferna öppna på ett smittsäkert sätt med gällande begränsningar". Filmstaden efterlyser också en större tydlighet från regeringen när besluten kommuniceras.

Julen viktigast

I de nordiska grannländerna har man andra publiknivåer, 500 respektive 200 i publiken. Peter Fornstam menar att det har fungerat fint, eftersom inga smittfall hittills har kunnat spåras till biografbesök.

Nu hoppas han att läget ska vara ett annat efter de fyra veckorna av striktare regler, så att julen kan räddas. Då ska biograferna omsätta minst 25 procent av sin årliga försäljning.

– Förr oss är det viktigaste vad som händer från mitten av december och framåt, säger han.

Storfilm ett hopp

I remissvaret understryker Sveriges Biografägareförbund att det här drabbar flera led, det påverkar också svenska filmproducenter, distributörer och filmskapare. Men Peter Fornstam fick nyss veta att "Wonder Woman 1984" antagligen går upp på biograferna i Europa den 16 december, vilket skulle kunna vara ett ljus i tunneln.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons