Annons

Björkman: Det hade kunnat gå bra på riktigt

Vi får aldrig reda på hur The Mamas "Move" hade klarat sig i Eurovision Song Contest.
Men i SVT:s "låtsaseurovision" får svenskarna åtminstone utse sin europeiska favorit.
Eurovision Song Contest • Publicerad 9 maj 2020
David Sundin och Christer Björkman leder "Inför ESC" i SVT. Pressbild.
David Sundin och Christer Björkman leder "Inför ESC" i SVT. Pressbild.Foto: Janne Danielsson /SVT

I mars kom beskedet som många schlagerfans fruktat: det blir ingen tävling i år. Men SVT kommer trots allt tillsammans med svenska folket att utse en favorit, och det kommer att ske i två delar.

Under lördagskvällen sänds "Inför ESC", där David Sundin och sidekicken Christer Björkman guidar tittarna genom låtarna som egentligen skulle ha tävlat i år. Redan nu går det att rösta i Melodifestivalappen.

"Ett låtsaseurovision"

Annons

Ett gäng bidrag går vidare till torsdagens direktsända "Eurovision: Sveriges 12:a", där svenska folket utser en vinnare tillsammans med programledaren Sarah Dawn Finer och, återigen, sidekicken Christer Björkman.

– Vi har skapat ett låtsaseurovision med samma beståndsdelar som det brukar vara, vi har en kommentator, vi har vykort, omröstning och poängutdelning. Vi leker med formatet och gör det till vårt eget, säger Christer Björkman.

Den som slutligen får Sveriges tolva vinner en glasskulptur och får chansen att gästa nästa års upplaga av Melodifestivalen.

"Tar ut varandra"

Sverige är inte det enda landet som genomför den här typen av omröstning, det finns en del liknande initiativ ute i Europa. Christer Björkman tror att The Mamas hade haft en bra chans att charma ESC-tittarna om tävlingen hade blivit av.

– Jag tror att det hade gått ganska bra. Vi kommer inte få ett samlat resultat nu, men kanske en känsla för hur det hade kunnat gå. Det finns två tydliga trender i år, snygga ballader och upptempolåtar med lite ironiska och humoristiska inslag. De har en tendens att slå ut varandra, säger Christer Björkman och fortsätter:

– När man tittar på The Mamas sticker de ut ordentligt, både låten, artisteriet och kvaliteten. Det hade kunnat gå bra på riktigt. Men det får vi aldrig reda på.

TT: Kommer folk att kolla på "Sveriges 12:a", trots att det inte är en riktig tävling?

– Med tanke på engagemanget vi ser i appen redan nu, vi har fått in massor av röster, så är jag väldigt förhoppningsfull, säger Christer Björkman.

Fakta: SVT:s Eurovisionvecka

"Inför ESC", lördag 9 maj kl 21.00 i SVT1 och SVT Play: David Sundin och Christer Björkman presenterar årets 41 bidrag och svenskarna röstar fram 25 finalister.

"Sveriges 12:a", torsdag 14 maj kl 21.00 i SVT 1 och SVT Play: Svenskarna utser sin favorit bland de 25 bidragen. Programmet leds av Sarah Dawn Finer.

"Eurovision: Europe shine a light", lördag 16 maj kl 21.00 i SVT1 och SVT Play: Ett två timmar långt hyllningsprogram tillägnat de artister som skulle ha tävlat i Rotterdam. Sänds i flera länder, och leds av programledarna som skulle ha lett Eurovision Song Contest i Rotterdam.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons