Annons

Björn af Kleen om Trumps USA

Journalisten och författaren Björn af Kleen är Dagens Nyheters korrespondent i USA sedan drygt två år. Nu gästar han Marie Magnusson i litteraturpodden ”Bokstavligt talat”.
Publicerad 6 december 2019
Björn af Kleen gästar Marie Magnusson i litteraturpodden ”Bokstavligt talat”.Foto: Lars-Goran Rydqvist

Här saknas innehåll

I höstas gav Björn af Kleen ut boken ”Amerikaner”, som omfattar många av de reportage och personporträtt han gjort hittills under sin tid i USA. Han är stationerad i Washington och ska vara kvar fram till nästa val i november 2020.

– Många är intresserade av att se hur det går i det valet och det blir min uppgift att försöka beskriva det, säger han.

Annons

I höstas kom boken ”Amerikaner”. Den rymmer intervjuer med många offentliga och kända personer. Kanske inte representativa för alla amerikaner.

- Det är lite kaxigt att göra dem till representanter för det amerikanska folket. Men de har varit betydelsefulla för mig och hjälpt mig förstå USA och vart landet är på väg och vad Trump betyder. Jag försöker fördjupa förståelsen av USA just nu genom kunniga personer, förklarar Björn af Kleen.

Det kanske inte är helt enkelt förstå allt som händer?

– Nej, det är inte lätt att ge tydliga förklaringar men det finns en otrolig aktivitet i det amerikanska samhället där man försöker förstå hur man hamnade i en situation där Donald Trump är ledare. Det var en chock att han vann. Nu vill man förstå vad Trump är en reaktion på.

Hur reagerade du själv?

– Jag blev lika förvånad som alla andra. Jag hade gjort reportageresor i USA för DN innan valet. Jag trodde väl inte han skulle vinna, jag var påverkad av opinionssiffror som alla andra. Men man borde ha tagit det här med Trump på större allvar.

- Jag hade ett stort reportage om Trump i januari, februari 2016. Det var speciellt, ingen trodde att han skulle bli president, och det var få som trodde han skulle bli republikanernas kandidat. Nu har han nästan total kontroll över partiet han är företrädare för. Det är en skrämmande omsvängning, hur fort det kan gå att ta kontroll över ett parti, säger Björn af Kleen.

Fotnot: I podden fortsätter samtalet och där får vi bland annat höra hur det är att vara med på Trumps presskonferenser. Lyssna vidare på ”Bokstavligt talat” i Itunes eller på Spotify!

Marie MagnussonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons