Annons

Bokbranschen stöttar Ukraina

Små förlag, butiker och Förläggarföreningen – en rad aktörer inom bokbranschen har slutit upp för att skänka ekonomiskt stöd till Ukraina.
Litteratur • Publicerad 12 mars 2022
Förlaget Tranan är ett av de förlag som ger pengar till Ukraina. Arkivbild.
Förlaget Tranan är ett av de förlag som ger pengar till Ukraina. Arkivbild.Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT

Ekström & Garay är ett av flera mindre bokförlag som nu skänker pengar på grund av Ukrainakriget. I mars ger de ut antologin "Poeter mot krig", ihop med Opulens magasin, ABF Malmö, ABF Göteborg och tryckeriet Exakta Print AB. Överskottet i försäljningen går direkt till Röda Korsets insatser i Ukraina, och förlaget donerar även 50 000 kronor till Röda Korsets insatser, skriver Svensk Bokhandel.

Flera andra förlag bidrar: Tukan meddelade tidigt att man ger 100 000 kronor till FN:s hjälporganisationer UNHCR och Unicef och Tranan skänker intäkterna av försäljningen under februaris bokrea på tranan.nu till Röda korset – sammanlagt 25 886 kronor.

Annons

Bland de stora förlagen har Bonnier Carlsen ger ut en barnbok av den ukrainska författaren Larysa Denysenko till förmån för Unicef, och Bonnier Books har skänkt över 165 000 euro. Norstedts Förlagsgrupp bidrar i sin tur till UNHCR och PEN:s Akutfond. Pengar kommer också in från Akademibokhandelns kunder, som har kunnat skänka pengar till SOS Barnbyars katastroffond för Ukraina. Bokhandeln dubblar den insamlade summan och donerar nu totalt 1 315 344 kronor till fonden.

Svenska Förläggarföreningen stöttar även ett initiativ av den polska förläggarföreningen som köper in böcker från ukrainska förlag för att ge till ukrainska barn på flykt.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons