Annons

Bokmässa hålls i Kiev – trots krig

Kievs största internationella bokmässa ska hållas i år – trots kriget.
– Den ska bli av, mot alla odds, säger arrangörerna.
Litteratur • Publicerad 5 april 2023
Centrala Kiev – där den största bokmässan hålls, trots kriget. Arkivbild.
Centrala Kiev – där den största bokmässan hålls, trots kriget. Arkivbild.Foto: Ola Torkelsson / TT

Förra året ställdes den internationella Book Arsenal-mässan i Kiev in, på grund av Rysslands krig i Ukraina. Men i år meddelar arrangörerna att de planerar att genomföra den, enligt branschtidningen Publishing perspectives.

– Det finns många utmaningar och vi ändrar mycket i år, beroende på situationen. Men vi hoppas på det bästa och jobbar hårt, säger festivalens chef, Julia Kozlovets.

Annons

Bokmässan hålls på kulturinstitutionen Mystetskyi Arsenal, där ett skyddsrum också ska finnas tillgängligt för besökarna. I år pågår programmet under fyra dagar i stället för fem, 22–25 juni, och på tre scener med sammanlagt ungefär 50 olika programpunkter. Man samarbetar också med lokala bokhandlare för att kunna sälja böcker från så många ukrainska förlag som möjligt – vilket är tänkt som ett stöd för en bransch som går igenom en svår tid under kriget.

Årets upplaga av mässan ska ägna en del åt krigslitteratur publicerad efter 2014 av veteraner, stridande och deras familjer.

2019 tilldelades mässan Londons bokmässas internationella pris Literary Festival Award.

Rättat: I en tidigare version av texten uppgavs fel antal dagar som festivalen pågår.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons