Annons

Cărtărescu fortsätter utforska gränsen mellan dröm och verklighet

Mircea Cărtărescus ”Melancolia” handlar om barnens magiska rum och mardrömmar, och om den gradvisa förvandlingen från liten till stor. Martin Lagerholm försvinner in i en betydande författares lyriskt intagande språkvärldar.
Litteratur • Publicerad 4 februari 2023
Detta är en recension i Smålandsposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Prosa

Melancolia

Författare: Mircea Cărtărescu

Översättare: Inger Johanssson

Förlag: Albert Bonniers

Rumänska författaren Mircea Cărtărescu väver i ”Melancolia” samman tre berättelser ur barns pespektiv.
Rumänska författaren Mircea Cărtărescu väver i ”Melancolia” samman tre berättelser ur barns pespektiv.Foto: Cato Lein

Efter sin senaste tegelsten till roman, ”Solenoid”, återgår Mircea Cărtărescu nu till det blygsammare formatet i den oemotståndliga lilla boken ”Melancolia”. Det rör sig om tre halvlånga berättelser som flankeras av en lyriskt förtätad prolog och dito epilog, som brukligt i pålitliga Inger Johanssons färgrika och fläckfria översättning.

”Cărtărescu pendlar på karakteristiskt vis mellan dröm och verklighet, mellan magiska rum och mardrömsaktig desorientering.”

De tre huvudtexterna är barnens berättelser. I ”Broarna” följer vi den femårige gossen som efter att modern gått ut för att handla och ”glömt att komma hem igen” gör något slags sinnlig inventering av lägenheten och därpå klättrar upp på en förunderlig ljusbåge som sträcker sig ända bort till den närliggande gummifabriken och det stora varuhuset. Här liksom i den följande berättelsen ”Rävarna”, där en åttaårig pojke försöker rädda sin älskade lillasyster från ett sjukdomsliknande tillstånd, pendlar Cărtărescu på karakteristiskt vis mellan dröm och verklighet, mellan magiska rum och mardrömsaktig desorientering. Stilen leder tankarna till allt från Roald Dahl till Italo Calvino och Jorge Luis Borges. Och, förstås, till Cărtărescus eget rikhaltiga författarskap.

Annons

I bokens tredje och sista huvudberättelse, ”Skinnen”, skildras en 15-årig melankolisk yngling, ”kanske den ensammaste människan på jorden”, som befinner sig i det märkliga gränslandet mellan barndom och vuxenliv, mellan tonårstillvarons känsla av meningslöshet och den pockande sexualiteten, med bokstavligen ömsande skinn. Så avslutar Cărtărescu den här litterärt fängslande berättelsesamlingen med en närmast surrealistiskt konkret bild av barnets gradvisa metamorfoser, från puppa till fjäril, från inkapslad drömmare till vemodig sorgmantel på väg ut och bort i världen.

Mircea Cărtărescu - Melancolia
Mircea Cărtărescu - Melancolia
Martin LagerholmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons