Annons

Cleo låter det mörka bli musik

Hon är tillbaka med en självutlämnade berättelse om livet – Nathalie "Cleo" Missaoui släpper nu sitt första album på svenska efter flera års uppehåll från musiken.
Musik • Publicerad 13 juni 2022
Nathalie "Cleo" Missaouis nya album släpps den 17 juni. Senaste gången hon släppte musik var 2016, bortsett från en singel 2018.
Nathalie "Cleo" Missaouis nya album släpps den 17 juni. Senaste gången hon släppte musik var 2016, bortsett från en singel 2018.Foto: Claudio Bresciani/TT
"Det var så konstigt, att känna att allt liv rann ur mig samtidigt som jag skapade ett nytt liv", säger "Cleo" om att drabbas av graviditetsdepression.
"Det var så konstigt, att känna att allt liv rann ur mig samtidigt som jag skapade ett nytt liv", säger "Cleo" om att drabbas av graviditetsdepression.Foto: Claudio Bresciani/TT
Nathalie Missaoui beskriver det som att hon blommat ut efter alla svårigheter som varit.
Nathalie Missaoui beskriver det som att hon blommat ut efter alla svårigheter som varit.Foto: Claudio Bresciani/TT

"Hur kan jag berätta någonting som tog ett liv att förstå", säger "Cleo" i sagan som tillägnats hennes barn och som inleder den nya skivan "Missaoui".

– Vägen hit har varit så otroligt lång, svår och vacker, ljus och mörk. Alla låtar är en berättelse om det här livet, mitt liv. Men det känns också som att jag behövde berätta det på det här sättet genom en saga.

Annons

Det började 2018. Nathalie Missaoui var utbränd och mådde väldigt dåligt. I samma veva blev hon gravid och tänkte att det kanske skulle vara bra för henne att få vila och fokusera på dottern som växte i magen. Men utöver utbrändheten drabbades hon av en graviditetsdepression.

– Jag blev jättesjuk samtidigt som jag var gravid. Det var så konstigt, att känna att allt liv rann ur mig samtidigt som jag skapade ett nytt liv.

Det enkla är det svåra

För rapparen var det en stor utmaning att acceptera att hon inte längre kunde göra musik, uttrycka sig och leva sitt liv. Det tog lång tid innan det gick att släppa taget och acceptera läget.

– Det låter kanske enkelt, men allt som är enkelt är det svåraste att förstå. Det är det här som existerar nu och jag måste släppa taget om allting som jag tycker har varit jag och min identitet. Det var så jävla svårt, säger hon.

Men det har också gjort skivan speciell för Nathalie Missaoui, som säger att det hon är mest stolt över är att hon vågade ge plats åt någonting nytt.

– Det var som att jag började se grejer igen, känna saker och jag fick en längtan efter musiken. Jag insåg att det inte har försvunnit, det föds någonting nytt – fy fan vad spännande!

Skivans titel, tillika rapparens efternamn, "Missaoui" kommer från hennes tunisiska pappa som gick bort när hon var liten.

– Det är första gången i mitt musikaliska liv som jag ger det utforskandet plats. Vad händer om vi tar in de här referenserna? Skivan handlar också mycket om saknaden och att leva utan att ha någon som guidar en i sina rötter, därför kändes det också fint att sätta det namnet på skivan.

Albumet beskriver "Cleo" som både sorglig och glad. Den handlar om kontrasterna i det mörka, kraftfulla och det ljusa, sköra – även i kombination med varandra.

Se möjligheterna

"Cleos" separation från musikkollegan och rapparen Erik "Fricky" Friman blev känd för allmänheten tidigare i år. Det har påverkat allt, säger hon, även om mycket av musiken på den nya skivan redan fanns när paret valde att gå skilda vägar.

Annons

– Han har varit en väldigt stor del i min musikaliska utveckling. Han var ju med under hela den här tiden när det var som svårast och utbytet mellan oss har alltid funnits eftersom han jobbar med samma sak.

Även om det för Nathalie Missaoui fortfarande känns som att uppbrottet skedde nyligen försöker hon att se på det tunga som inträffat i livet som en möjlighet.

– Ta vara på det och se till att använda det till att utvecklas, lär dig någonting så kommer det att bli bättre. Hade jag inte mått så där dåligt så hade jag inte gjort den här musiken. Jag hade varit kvar i vad jag höll på med då, hur det lät och det hade inte varit bra.

Nu kan Nathalie Missaoui vila i sorgen efter separationen från Erik Friman och se det vackra i det svåra som varit, berättar hon.

– Det är väldigt rörande för mig allting. Nu när vi spelat några gånger med de nya låtarna och jag känner hur jag vuxit, att det har satts frön för länge sedan och nu har de blommat upp. Det är en fantastisk känsla, man känner ganska starkt när man är på väg åt rätt håll.

Albumet "Missaoui" släpps den 17 juni.

Fakta: Om Cleo

Namn: Nathalie "Cleo" Missaoui

Född: 1987 i Uppsala, men uppvuxen i Umeå

Yrke: Rappare, sångerska och låtskrivare

Aktuell med: Nya albumet "Missaoui" som släpps den 17 juni.

Bakgrund: Började rappa och släppa musik med kollektivet Random Bastards i början av 2000-talet. Hon släppte sin första ep "Yes she do" 2007 och har därefter släppt en rad ep-skivor och singlar, däribland "Tyst", "Tagga ner", och "Vem e han" med Kristin Amparo. Medgrundare till kvinnonätverket Femtastic.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons