Annons

Dan Wolgers: Någon enstaka grej ångrar jag

I 40 år har han släpat sig till ateljén och skapat konst. Ibland har det blivit skandal, andra gånger succé. I sommar firar Dan Wolgers sin uthållighet med dubbla utställningar.
Konst • Publicerad 13 juli 2021
Dan Wolgers tycker att han har blivit en bättre konstnär med åren. Han har helt slutat med "ögongodis" och skapar nu nästan bara verk som vid en första blick framstår som tråkiga och helt oförståeliga. "Jag har i några år haft planer på en riktigt tråkig utställning, 'Tråkutställningen', där jag ska samla alla mina fulaste och tristaste verk. Det kommer att bli en rolig utställning", säger han. Pressbild.
Dan Wolgers tycker att han har blivit en bättre konstnär med åren. Han har helt slutat med "ögongodis" och skapar nu nästan bara verk som vid en första blick framstår som tråkiga och helt oförståeliga. "Jag har i några år haft planer på en riktigt tråkig utställning, 'Tråkutställningen', där jag ska samla alla mina fulaste och tristaste verk. Det kommer att bli en rolig utställning", säger han. Pressbild.Foto: Axel Öberg
Bildserien "Här slutar allmän väg" från 1995 består av fem bilder, varav varje bild finns i tre exemplar. De anses vara Sveriges dyraste fotografier. Häromåret såldes en av bilderna på auktion för 637 000 kronor. "Det är världens fulaste foton", säger Dan Wolgers. Pressbild.
Bildserien "Här slutar allmän väg" från 1995 består av fem bilder, varav varje bild finns i tre exemplar. De anses vara Sveriges dyraste fotografier. Häromåret såldes en av bilderna på auktion för 637 000 kronor. "Det är världens fulaste foton", säger Dan Wolgers. Pressbild.Foto: Tord Lund
1992 satte Dan Wolgers sitt telefonnummer på framsidan av Stockholm stads telefonkatalog. Han blev förstås nedringd och bytte snart nummer. I dag svarar Johan Rojfeldt när man ringer numret. "Det ringer någon minst en gång i månaden och frågar om de har kommit till Dan Wolgers", säger Johan Rojfeldt. Pressbild.
1992 satte Dan Wolgers sitt telefonnummer på framsidan av Stockholm stads telefonkatalog. Han blev förstås nedringd och bytte snart nummer. I dag svarar Johan Rojfeldt när man ringer numret. "Det ringer någon minst en gång i månaden och frågar om de har kommit till Dan Wolgers", säger Johan Rojfeldt. Pressbild.Foto: Tord Lund
Konstnären Dan Wolgers är även professor i skulptur. "Mitt råd till unga konststudenter är att de måste vara modig och de måste bli ledsen ibland. Jag brukar säga att det kommer att ordna sig. Så länge de inte gör julklappar till sina föräldrar. De får inte förnedra sig på det sättet. Mamma och pappa kan få en chokladask", säger han. Pressbild.
Konstnären Dan Wolgers är även professor i skulptur. "Mitt råd till unga konststudenter är att de måste vara modig och de måste bli ledsen ibland. Jag brukar säga att det kommer att ordna sig. Så länge de inte gör julklappar till sina föräldrar. De får inte förnedra sig på det sättet. Mamma och pappa kan få en chokladask", säger han. Pressbild.Foto: Axel Öberg

Det börjande men en oduglig slev. Följde gjorde en urusel ask. Därefter ett värdelöst skåp. Och som final en stol som inte gick att sitta på. En ung Dan Wolgers tvingades inse att det aldrig skulle bli någon konsthantverkare av honom. Han skulle få bli konstnär i stället.

– Jag trodde att jag kanske skulle bli möbelsnickare. Men min lärare i konsthantverk, som var en mycket snäll och förstående person, tittade på vad jag hade gjort och sa: "Du ska inte gå här, du ska gå på konsthögskola." Plötsligt föll polletten ned, säger Dan Wolgers.

"Jag kan inget annat"

Annons

I år firar han 40 år som konstnär, vilket i sommar firas med dubbla utställningar. Frågan är om han blivit bättre eller sämre med åren.

– Jag tycker ändå att jag blivit bättre. En sak som jag insett med åren är att jag aldrig kommer att bli färdig. Jag har arbetat med konst i 40 år, men jag kommer ju ingenstans. Arbetet tar aldrig slut och det kanske är bra. Jag kan ju inte något annat än det här.

Fast det är inte sant. Innan Dan Wolgers slog in på den konstnärliga banan hann han jobba som servitör, förskolelärare, diskare, köra färdtjänst och extraknäcka som vaktmästare på Nordiska museet, där han ofta hittade på allehanda ursäkter för att få göra sig ärenden till museets enorma magasin, fullt med gamla konstiga grejer.

– Det var som en blandning mellan sagovärld och ateljé.

Dan Wolgers har fortsatt att omge sig med märkliga prylar. Ateljén är full av grunkor som han har samlat på sig genom åren. Somliga har blivit konst eller inspirerat till verk, andra har bara blivit liggande.

– Men de håller tankarna i trim. Jag har ibland tänkt att jag, om jag inte hade blivit konstnär, kanske skulle ha blivit antikhandlare.

Konstskandalernas man

Somliga tycker nog att Dan Wolgers gjort och skapat en hel del konstiga saker – till och med provokativa och direkt upprörande. 1991 lät han en reklambyrå skapa verken till en utställning, själv dök han bara upp och signerade dem, och i konstens namn stal han 1992 två bänkar från Liljevalchs konsthall och sålde dem på auktion.

Det blev mycket fokus på personen Dan Wolgers. För mycket, tyckte han själv. Det var då han skapade sitt kanske mest kända verk: "Här slutar allmän väg", en serie fotografier på vägskyltar. 1995 letade han upp fem skyltar med texten "Här slutar allmän väg", fotograferade dem och ställde ut bilderna. Tanken, berättar han, var att här slutar all onödig uppmärksamhet, här slutar allt skitsnack. Den som var intresserad kunde följa med honom förbi den där skylten.

– Glädjande nog är det många som valt att göra det.

Noga med sin konstnärliga hygien

Dan Wolgers återkommer under intervjun till hur viktigt det är att vara uthållig. I hans fall har det varit det enskilt viktigaste. Han känner inte lust varje dag då han går till ateljén. Så har det alltid varit. För det mesta känner han för att göra andra saker. Likväl går han dit.

Annons

– Det finns en slipsten i den motsättningen som är bra för mig.

Det har blivit många verk med åren, allt från en enörad gosedjurshund till sammanfogade glödlampor. Bland alla dessa verk, finns det något som Dan Wolgers ångrar?

– Det hör till den konstnärliga hygienen att ställa sig den frågan åtminstone en gång per år, och jag har alltid varit noga med min hygien. Någon enstaka grej brukar jag alltid komma på, men så tänker jag ett varv till och då framstår den ändå som nödvändig i helheten, som ett trappsteg på vägen uppåt och framåt.

Hallå, Dan? Nej, Johan

Ett annat av Dan Wolgers mest kända verk är telefonkatalogen. För snart 30 år sedan fick han i uppdrag att designa Stockholms stads telefonkatalog. Många andra hade nog satt en bild av ett konstverk på framsidan, Dan Wolgers å sin sida gjorde konst av själva katalogen genom att låta sitt eget telefonnummer pryda katalogens framsida.

Han blev förstås nedringd och bytte snart telefonnummer. I dag svarar i stället Johan Rojstedt när man ringer numret.

– Jag jobbade med ett antikprogram för teve för några år sedan och vi hade med en av hans kataloger. Jag fick veta att numret var ledigt och tog det som en kul grej. Det händer någon gång i månaden att någon ringer och frågar om de har kommit till Dan Wolgers, säger Johan Rojstedt.

Dan Wolgers själv har dock aldrig ringt, men det kanske vore en ide till ett nytt konstverk, ett samtal mellan Johan Rojstedt och konstnären?

Känner sig gammal

Telefonkatalogen som sådan gick i graven för snart tio år sedan, och Dan Wolgers firar 40 år som konstnär – börjar han känna sig gammal?

– Ja, det gör jag faktiskt. I dag när jag träffar unga konststudenter, riktigt unga som går på förberedande konstskola, då har de lite svårt att hänga med. Men efter ett tag blir det roliga diskussioner.

Fakta: Dan Wolgers

Dan Wolgers är född 1955 i Stockholm.

Han studerade först konsthantverk på Nyckelviksskolan i Stockholm, men sökte sedan till Kungliga konsthögskolan där han studerade mellan 1980 och 1985. 1995 utnämndes han till professor vid sin gamla skola.

Han är brorson till konstnären, författaren, underhållaren och skådespelaren Beppe Wolgers. Hans mamma var inredningsarkitekt och hans pappa byggnadsingenjör.

I år är det 40 år sedan han hade sin första soloutställning. Jubileet firas i sommar med dubbla utställningar: en retrospektiv på Falsterbo konsthall och en nyproducerad utställning på Galleri Arnstedt i Östra Karup utanför Båstad.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons