Annons

Dansbanden vädjar: "Branschen går under"

Dansbandsbranschen befinner sig fortsatt i ekonomisk kris, då färre vågat sig ut på dansgolvet under pandemin. Samtliga av landets just nu turnerande dansband, 46 stycken, har skrivit under ett upprop om ekonomisk hjälp.
Musik • Publicerad 17 december 2021
Dansbandskulturen är på väg att försvinna under pandemin, varnar dansbanden. Arkivbild.
Dansbandskulturen är på väg att försvinna under pandemin, varnar dansbanden. Arkivbild.Foto: Fredrik Persson/TT

Även Folkets hus och parker, Musikerförbundet och Bygdegårdarnas riksförbund är med och vädjar till regeringen om att förändra möjligheterna att få stöd till evenemang med dans.

Just nu går det bara att söka evenemangsstöd via Skatteverket – och enbart för evenemang som ställs in. Dansbandskulturen bygger på att människor som går på evenemangen kan dansa nära varandra i danser som foxtrot och bugg – något som varit svårt under pandemin.

Annons

"I höst har dansbandsbranschen tappat uppemot 75 procent av besökarna. Frågan är hur länge branschen kan hålla ut", säger dansbandsexperten Thomas Deutgen i ett pressmeddelande.

Uppropet kritiserar även att den ekonomiska kompensationen som finns bara täcker upp till 70 procent av kostnaderna.

"Befintligt stöd fungerar inte tillräckligt bra. Det är för få som omfattas. Stödet är oerhört krånglig. Ersättningarna är för låga, och de kommer för sent. Det krävs ett omtag både nu i akutfasen, men även för att på sikt bygga robusta system som bättre klarar av att hantera kriser", säger Jan Granvik, ordförande för Svenska Musikerförbundet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons