Annons

David Ärlemalm skildrar mamman, gangstern och barnet med ömhet

David Ärlemalm har skrivit ännu en gangsterroman. Enligt recensenten Bengt Eriksson kännetecknas den av samma medmänskliga värme som debuten från i fjol.
Bokrecension • Publicerad 1 maj 2021
Detta är en recension i Smålandsposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
David Ärlemalm skriver en urban gangsterroman.
David Ärlemalm skriver en urban gangsterroman.Foto: Gabriel Liljevall

David Ärlemalm skriver vidare i den genre som kan kallas gangsterroman med tillägget urban. Hans bägge romaner utspelar sig i Stockholm, den förra med utgångspunkt från Södermalm och den nya utifrån förorten Högdalen. I debuten ”Lite död runt ögonen” skildras en ensam pappa som försöker ta hand om sin dotter och inte begå fler brott. Den nya romanen ”Som natten” handlar om Asynja, 20 år, och hennes lilla dotter, kallad Snäckan. De bor ihop med Eddie, langare och dotterns pappa.

Gangsterroman

Som natten

Författare: David Ärlemalm

Förlag: Forum

Två parallella romaner, först ur mannens och nu ur kvinnans perspektiv, som förenas med samma ord: ömhet, värme och medkänsla. Ärlemalm riktar blicken på det goda hos människan. Han ser en medmänniska, som lever så gott hon förmår, när andra nog kan förfasa sig, bara se en människospillra och belastning för samhället.

Annons

Han berättar sparsamt. Mellan raderna och utanför romanen finns en större berättelse. Vad hände i Kramfors, som Asynja flydde ifrån? Vart tog knarket vägen? Varför hotas Eddie till döden? Hur dog Kevin? Vilken roll har väninnan Gisela i detta? Och hur ska det gå för Asynja och Snäckan, när de nu sitter på tåget till… Malmö?

Asynja får hålla koll på sig, inte beställa in för många glas vin. Hon måste ju ta hand om Snäckan. Det är det viktiga: mammans kärlek till sitt barn. De är de viktigaste: barnen.

Bengt ErikssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons