Annons

De får Lennart Hellsing-stipendiet

Författaren Annica Hedin och illustratören Hanna Klinthage får årets Lennart Hellsing-stipendium på 100 000 kronor.
Litteratur • Publicerad 3 juni 2022
Annica Hedin och Hanna Klinthage har gjort tre böcker tillsammans. Pressbild.
Annica Hedin och Hanna Klinthage har gjort tre böcker tillsammans. Pressbild.Foto: Rabén & Sjögren

Duon har gjort tre böcker tillsammans varav den senaste, "Det känns som förbjudet", handlar om sådant som människor helst inte erkänner att de gör: som att peta snorkråkor under stolen eller ljuga.

"Jag har skrivit om sånt jag själv undrar över. Och vill försöka titta in i oss människor och leta efter saker som vi håller lite dolt, sådant vi tror att vi är ensamma om" säger Annica Hedin i ett pressmeddelande.

Annons

Juryn framhåller att duons böcker "är modiga i ord, bild och form" samt att deras böcker handlar om "den ofta svåra konsten att vara människa på ett sätt som talar till alla.

Lennart Hellsing-stipendiet instiftades av Rabén och Sjögren 2019 – då Lennart Hellsing skulle ha fyllt 100 år – med målet att uppmuntra mindre etablerade, nyskapande bilderboksskapare. Priset ut på den 5 juni, på Lennart Hellsings födelsedag.

Fakta: Lennart Hellsingstipendiet

Lennart Hellsingstipendiet är på 100 000 kronor och delas ut av Rabén & Sjögren till någon av förlagets egna författare. Det har tidigare gått till Nathalie Ruejas Jonson samt till duon Erik Svetoft och Nils Andersson.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons