Annons

Sandman: Viktigt år för "Musikhjälpen"

Brita Zackari och Felix Sandman blir de två nykomlingarna som hjälper veteranen Farah Abadi att genomföra årets upplaga av "Musikhjälpen".
Radio • Publicerad 12 november 2020
Musikhjälpen 2020 leds av Brita Zackari, Farah Abadi och Felix Sandman. Pressbild.
Musikhjälpen 2020 leds av Brita Zackari, Farah Abadi och Felix Sandman. Pressbild.Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Felix Sandman är kanske mest känd som artist och som skådespelare. Han har gästat Musikhjälpen varje år sedan 2014, och nu är det alltså dags att ta plats som en av årets programledare.

– Jag är van vid att prata i radio. Men det jag kanske inte är supervan vid är att stå bakom spakarna, men jag har gjort det förut, och jag ska gå en liten snabbkurs också, säger Sandman.

Annons

Årets tema är "Ingen människa ska lämnas utan vård", med fokus på att minst hälften av världens befolkning saknar tillgång till grundläggande hälso- och sjukvård, enligt WHO.

– Jag känner att det är ett otroligt bra och väldigt passande ämne. Det är surrealistiskt att halva jordens befolkning inte har tillgång till vård. Det är något som jag är uppväxt med i Sverige och tar för givet, säger Felix Sandman.

"Väldigt viktigt år"

Insamlingsprogrammet skulle i år ha sänts från Norrköping, men på grund av restriktionerna letar Sveriges Radio efter större produktionslokaler någon annanstans. Just med tanke på pandemin blir det extra viktigt att nå ut med programmet, tror Sandman.

– Det är ju jättehärligt när folket är med på torget och så, men den största delen är ju det som händer på tv och i radio. Nu är det ju många som sitter hemma, och jag tror att det här är ett väldigt viktigt år att ha "Musikhjälpen", säger Felix Sandman.

"Väldigt öppen"

För programledarna brukar uppdraget bli en omtumlande vecka, med så väl fysisk utmattning som starka känslor, vilket Felix Sandman är förberedd på.

– Jag tror att jag också kommer sitta där och skratta och gråta. Det tär ju på en att vara instängd i en bur i en vecka, och det är också det som är det intressanta med det hela. Att man får se vår resa där inne och får se hur vi mår psykiskt. Jag kommer att vara väldigt öppen med hur jag känner, säger han.

Programmet sänds 14–20 december.

Rättat: I en tidigare version fanns ett fel om var sändningen äger rum.

Fakta: "Musikhjälpen"

"Musikhjälpen" är en direktsänd insamling som i december varje år lyfter en undanskymd mänsklig katastrof.

Sedan starten 2008 har teman som "Barn är inte till salu", "Alla flickor ha rätt att gå i skolan" och "Ingen ska behöva fly undan klimatet" avhandlats, och i år heter temat "Ingen människa ska lämnas utan vård".

Tre programledare, i år artisten Felix Sandman, P3-profilen Farah Abadi samt programledaren Brita Zackari, bor i en glasbur och sänder radio och tv dygnet runt i sammanlagt 144 timmar.

Under veckan får de besök av artister och andra som engagerar sig i kampen, i syfte att samla in pengar för att belysa och bekämpa det aktuella temat.

"Musikhjälpen" är ett samarbete mellan Sveriges Radio, SVT och Radiohjälpen.

Källa: Sveriges Radio

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons