Annons

Debut med feelgood och nordic light

Solveig Olsson-Hultgren gör debut som spänningsförfattare. Det blir torpliv i Småland, en sansad deckargåta och en sympatisk bok Inger Melin vågar läsa mitt i natten.
Bokrecension • Publicerad 24 oktober 2020
Detta är en recension i Smålandsposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Solveig Olsson-Hultgren debuterar som spänningsförfattare.
Solveig Olsson-Hultgren debuterar som spänningsförfattare.Foto: Privat
Spänningsroman

Huset i skogen

Författare: Solveig Olsson-Hultgren

Förlag: Lind & Co

Varifrån kommer blodfläcken i trappan? Varför har någon lagt ett dött djur i brevlådan? Frågor som möter Hanna Bäckman när hon flyr till mörkaste Småland. Hon är polis, har råkat skjuta fel person och när hon blir sjukskriven erbjuder hon sig att dödstäda ett torp som hennes kollega ärvt.

Men även i den lugnaste bygd finns det underströmmar. Varför står ett hus övergivet? Hur försvann det unga paret? Hur dog Gertrud, hon som bott i torpet?

Annons

Solveig Olsson – Hultgren har skrivit en småländsk släkthistoria på tio böcker och böcker för ungdom. ”Huset i skogen”är hennes första spänningsroman. Den är sympatisk, människor är begripliga, inte överdrivet onda, och storyn behöver inga sensationella morddetaljer. Brotten som begåtts är trovärdiga, sådant man själv kunde råkat ut för. Hanna undersöker dem i lugnt tempo och det får ta sin tid.

”En genuin fara hotar, men stämningen är tillräckligt vardaglig för att man ska våga läsa boken ensam i ett mörkt hus.”

Större delen av boken liknar feelgood. Hanna frisknar till av det naturnära torplivet med enörad katt, matkällare och trädgårdsland. Det är njutbart, så detaljerat att man känner doften av hemkokt plommonsylt och kanel.

Jo, det hotar en genuin fara, men stämningen är tillräckligt vardaglig för att man ska våga läsa boken ensam i ett mörkt hus. Och till skillnad mot nordic noir-deckare kan detta kanske kallas nordic light eller nordic everyday?

Inger MelinSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons