Annons

Disney ber om ursäkt för bristande hbtq-stöd

Disneys vd Bob Chapek ber om ursäkt för "sin smärtsamma tystnad" inför den kontroversiella "Don't say gay"-lagen som nyligen röstades igenom i Florida, skriver .
Film • Publicerad 12 mars 2022
"Luca" – en av Pixars filmer. Arkivbild.
"Luca" – en av Pixars filmer. Arkivbild.Foto: Pixar

Lagen innebär att ingen undervisning som rör sexuell läggning eller könstillhörighet får ske innan eleverna fyller nio år.

– Ni behövde att jag skulle vara en starkare allierad i kampen för lika rättigheter och jag svek er, jag ber om ursäkt, säger han bland annat.

Annons

Bob Chapek fick kritik för att inte offentligt ha tagit ställning mot lagen. Avslöjanden visade också att politiker som röstade igenom lagen hade fått donationer av Disney. Företagets tystnad fick anställda på Pixar, animationsstudion bakom filmer som "Toy Story" och "Insidan ut", att anklaga sin ägare för att klippa bort hbtq-innehåll. I ett öppet brev hävdar de att Disney stryker ömma scener mellan personer av samma kön.

"Vi har personligen sett hur vackra berättelser, fulla av olika typer av personer, kommer tillbaka från Disney nedmalda till smulor av vad de en gång var", skriver de anställda.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons