Annons

Disney bojkottar franska biografer med ny film

Disney kommer inte att låta sin nya animerade storfilm "Strange world" gå upp på franska biografer i protest mot landets strikta strömningsregler.
Film • Publicerad 8 juni 2022
Disney låter sin kommande storfilm "Strange world" gå direkt till strömningstjänsten Disney+ i Frankrike. Pressbild.
Disney låter sin kommande storfilm "Strange world" gå direkt till strömningstjänsten Disney+ i Frankrike. Pressbild.Foto: Disney

Enligt fransk lag skulle företagets strömningsplattform Disney+ behöva vänta i 17 månader med att visa filmen efter att den haft biopremiär.

Disney säger till AFP att de i stället kommer att låta "Strange world" gå direkt till Disney+ och hoppa över biograferna helt, vilket bekräftas av nöjessajten Deadline och franska tidningen Les Echos.

Annons

Helene Etzi, vd för Disney i Frankrike, säger till Les Echos att Frankrikes regler är "orättvisa, begränsande och dåligt anpassade till publikens krav."

Ingen julfilm

Fantasyäventyret "Strange world", regisserat av Oscarsvinnaren Don Hall och med Jake Gyllenhaal i rösthuvudrollen, får internationell biopremiär i november.

Frankrike har tidigare försökt hindra strömningsplattformar från att undergräva landets stora biografnätverk och National Federation of French Cinemas säger att man "kraftfullt protesterar" mot Disneys önskan att beröva fransmännen deras animerade julfilm.

Debatten om hur länge man ska vänta mellan bio och strömning har också rasat i Hollywood. Scarlett Johansson stämde förra året Disney för förlorad inkomst efter att de släppt "Black widow" samtidigt på biografer och strömningstjänster.

Cruise missnöjd

Regissören Denis Villeneuve sade när Warner Bros gjorde samma sak med hans sci-fi storfilm "Dune" att bolaget visade "absolut ingen kärlek till film".

Efter att ha prövat olika strategier efter pandemin har den amerikanska filmindustrin bestämt sig för 45 dagar som det optimala gapet.

Men ett fönster på 45 dagar är enligt uppgifter inte tillräckligt för Tom Cruise som ska ha inlett rättsliga åtgärder mot Paramount för att få en längre fördröjning för hans nästa "Mission: Impossible"-film nästa år.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons