Annons

Dockspelare på turné – följer upp hyllad show

Tv-favoriterna Klotty, Birgitta, Kjell och Allram Eest är tillbaka på scen när Björn Carlberg och Petter Lennstrand följer upp succén "Dockhumor på Scala". Kärleken står i fokus och det vankas bröllop med efterföljande fest.
Teater • Publicerad 4 januari 2022
Petter Lennstrand och Björn Carlberg är i januari tillbaka på Scalateatern i Stockholm med uppföljaren till "Dockhumor på Scala". Publiken får möta älskade dockor som Allram East, Ulf af Utterman och Birgitta samt flera nya figurer. Arkivbild.
Petter Lennstrand och Björn Carlberg är i januari tillbaka på Scalateatern i Stockholm med uppföljaren till "Dockhumor på Scala". Publiken får möta älskade dockor som Allram East, Ulf af Utterman och Birgitta samt flera nya figurer. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
"Dockhumor 2" är enligt Petter Lennstrand och Björn Carlberg en fartfylld föreställning med kärlekstema – och en inblick i den spelteknik som ger dockorna liv. Pressbild.
"Dockhumor 2" är enligt Petter Lennstrand och Björn Carlberg en fartfylld föreställning med kärlekstema – och en inblick i den spelteknik som ger dockorna liv. Pressbild.Foto: Jockum Sommer
"Dockhumor 2" har premiär den 13 januari på Scalateatern i Stockholm och åker därefter på̊ Sverigeturné till ytterligare elva städer. Pressbild.
"Dockhumor 2" har premiär den 13 januari på Scalateatern i Stockholm och åker därefter på̊ Sverigeturné till ytterligare elva städer. Pressbild.Foto: Jockum Sommer

Hösten 2019 möttes Björn Carlbergs och Petter Lennstrands dockvärldar för första gången. "Dockhumor på Scala" spelades för fulla hus på Scalateatern i Stockholm och hyllades av kritikerna. Nu är de humoristiska dockmästarna tillbaka med en ny föreställning. Den 13 januari är det premiär för uppföljaren "Dockhumor 2".

– Vi har blivit teaterbitna, säger Björn Carlberg.

Annons

"Dockhumor 2" sparkar i gång med närmare 20 föreställningar på Scalateatern. Den här gången hoppas skaparna även att den efterföljande Sverigeturnén kan bli av. Sist hann de bara spela i Göteborg och Malmö innan pandemin stängde ned showen.

– Vi jobbar för att turnén ska bli av som planerat, men liksom alla andra har vi vant oss vid att saker kan behöva ställas in med kort varsel, säger Petter Lennstrand.

Kärlekstema

"Dockhumor 2" har kärlekstema och det vankas bröllop mellan Björn Carlbergs karaktärer Paula och Glenn. Kjell, Birgitta, Klotty och alla andra är förstås inbjudna. Men publiken får även stifta bekantskap med countryartisten Clint Cliffs och dennes tyske ljudtekniker Bernard, samt operadivan Gloria Janman och hennes trogne pianist.

– Clint har varit på turné i 25 år med en hit som han skrev. Han börjar bli rätt så sliten och vet inte alltid var han är. Bernard har jobbat med stora band som Dire Straits och Scorpions och har mycket att säga om det "tyska ljudet", säger Petter Lennstrand.

Gloria å sin sida är en bortglömd operastjärna. Hon kommer att hålla en "masterclass" i opera och lär med stor sannolikhet kräva att publiken är med på noterna.

– Vi har också en nederländsk nyhetsläsare som är ny på scen. Det är hög tid att vi får veta vad som händer där nere, säger Petter Lennstrand.

Planer på långfilm

Senast då Petter Lennstrand och Björn Carlberg stod på scen ihop försökte de gömma sig för publiken bakom dockorna. Den här gången bjuder duon i stället in till ett slags bakom kulisserna-show där publiken får se hur speltekniken går till.

– Nu vet vi att publiken tittar på dockorna, inte på oss, säger Petter Lennstrand.

"Dockhumor 2" är hans och Björn Carlbergs första gemensamma projekt efter succén med den förra showen. Men duon har också ett annat projekt på gång. De har skrivit manus till en långfilm om sina figurer som nu är under utveckling.

– Det är något som vi hoppas realisera framöver, säger Björn Carlberg.

Fakta: Turnéplan "Dockhumor 2"

13, 14, 15, 16, 19, 20, 21, 22, 23, 25, 26, 27/1 Scalateatern, Stockholm.

11/2 Teatern, Gävle.

12/2 Väven, Umeå.

17/2 Konsert & kongress, Linköping.

18/2 Hjalmar Bergman Teatern, Örebro.

19/2 Scalateatern, Karlstad.

25/2 Teatern, Växjö.

26/2 Teatern, Jönköping.

5/3 Moriska paviljongen, Malmö.

6/3 Stora Teatern, Göteborg.

11/3 Culturum, Nyköping

12/3 Flygeln, Norrköping.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons