Annons

Drönarflygare över Sweden Rock får dagsböter

Nöje • Publicerad 2 juli 2023
När mannen förhördes inför åtalet i tingsrätten sade han att han trodde att han flugit utanför flygförbudsområdet. Arkivbild.
När mannen förhördes inför åtalet i tingsrätten sade han att han trodde att han flugit utanför flygförbudsområdet. Arkivbild.Foto: Thomas Johansson/TT

En 43-årig man har dömts till dagsböter för brott mot luftfartsförordningen, efter det att han flugit med en drönare cirka 500 meter från Sweden Rocks festivalområde i Norje i början av juni, rapporterar Dagens Juridik.

Inför festivalen hade polisen ansökt om tillfälligt förbud mot luftfart – förutom för utryckningsfordon – vilket beviljades av Transportstyrelsen.

Annons

När mannen förhördes inför åtalet i tingsrätten sade han att han kände till att man inte fick flyga drönare över själva festivalområdet men att han trodde att han hade flugit utanför flygförbudsområdet.

Tingsrätten frikände mannen, men hovrätten anser att han måste ha förstått att det fanns stor risk för att det också rådde förbud där han flög med sin drönare, cirka 500–600 meter därifrån. Domstolen ansåg också att han inte vidtagit någon kontrollåtgärd och därför anses han ha haft likgiltighetsuppsåt.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons