Annons

Dubbel sorg vänds till delad glädje i Hedins tänkvärda bilderbok

Det är naturligt att känna sorg när ett husdjur försvinner. Men tänk om husdjuret hittar något nytt? ”Fluff” öppnar upp perspektiven.
Barnböcker • Publicerad 11 mars 2023
Detta är en recension i Smålandsposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Bilderbok (från 3 år)

Fluff

Text: Annica Hedin

Bild: Erik Svetoft

Förlag: Rabén & Sjögren

Annica Hedin & Erik Svetoft - ”Fluff”
Annica Hedin & Erik Svetoft - ”Fluff”

Det råder ingen tvekan om att kaninen Fluff är älskad. Men det räcker inte med kärlek för att trivas. Den ser väldigt uttråkad ut.

I bilderboken ”Fluff” berättar Annica Hedin om en överbeskyddad gnagare som rymmer så fort tillfälle ges. Detta är naturligtvis gravt traumatiserande för den unga matten, vars tid ägnas åt ett fruktlöst sökande.

”Delad glädje är förvisso dubbel glädje, men delad sorg adderas inte på samma sätt. Tvärtom skapar den vänskap och stärker gemenskapen.”
Annons

Sorgen mildras något när hon träffar en jämnårig kille vars kanin också försvunnit. Delad glädje är förvisso dubbel glädje, men delad sorg adderas inte på samma sätt. Tvärtom skapar den vänskap och stärker gemenskapen.

Boken är så finurligt komponerad att den mynnar ut i hopp och optimism, trots att kaninerna aldrig återfinns. Erik Svetofts illustrationer bidrar till att ge dramat en härlig och upplyftande ram. ”Fluff” skulle kunna ha en direkt terapeutisk funktion.

Annica Hedin skriver om saknaden och sorgen efter ett husdjurs försvinnande i sin nya bidlerbok ”Fluff”.
Annica Hedin skriver om saknaden och sorgen efter ett husdjurs försvinnande i sin nya bidlerbok ”Fluff”.Foto: Gustav Boman
Prisbelönte illustratören och serieskaparen Erik Svetoft har gjort bilderna till barnboken ”Fluff”.
Prisbelönte illustratören och serieskaparen Erik Svetoft har gjort bilderna till barnboken ”Fluff”.Foto: Magnus Liam Karlsson
Peter GrönborgSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons