Annons

Dystopisk gräddbakelse Turnerprisnominerad

Konst • Publicerad 13 april 2022
Gräddbakelseskulpturen "The end" på Trafalgar Square i London är ett av de verk som nominerats till årets Turnerpris. Arkivbild.
Gräddbakelseskulpturen "The end" på Trafalgar Square i London är ett av de verk som nominerats till årets Turnerpris. Arkivbild.Foto: AP/TT

En över nio meter hög skulptur av en gräddbakelse, toppad av ett körsbär, två enorma flugor och en drönare, är ett de fyra konstverk som nominerats till årets Turnerpris, skriver BBC.

Verket – med den dystopiska titeln "The end" – har skapats av konstnären Heather Philpson och har sedan sommaren 2020 prytt det tomma fjärde fundamentet på Trafalgar Square i London.

Annons

Philipson har beskrivit konstverket som en kommentar till "den politiska situationen efter Brexit och före Trump".

"Vispgrädden symboliserar instabilitet – den är fluffig, men innehåller knappt någon näring", säger hon i en kommentar till Evening Standard.

Sedan 1999 har tillfälliga konstverk med jämna mellanrum prytt det annars tomma fjärde fundamentet på Trafalgar Square.

Det prestigefyllda Turnerpriset delas ut i regi av konstmuseet Tate Britain sedan 1984. Övriga konstnärer som nominerats till årets pris är Ingrid Pollard, Veronica Ryan och Sin Wai Kin.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons