Annons

Emelia ställer ut på Liljevalchs

Kultur • Publicerad 21 januari 2006
Emelia Carlsson. Foto: Elin Jonsson
Emelia Carlsson. Foto: Elin JonssonFoto: 

Årets vårsalong på Liljevalchs går under namnet Workout, och denna gång har salongens gränser utvidgats till att omfatta både den samtida konsten och dess tillämpade släktingar som design, konsthantverk, slöjd, arkitektur, mode och grafisk formgivning.

Juryn, som för första gången sedan starten 1921 har varit internationellt sammansatt, fick in bidrag från 1 176 konstnärer och formgivare av olika slag. Bland de 58 verk som föll juryn i smaken finns Kavaj i rörelse, skapad av 25-åriga Emelia Carlsson från Växjö.

Annons

- Det känns förstås väldigt roligt att komma med, det är en skön bekräftelse, säger hon.

Ursprungligen var kavajen som nu hänger för allmän beskådan på Liljevalchs ett projekt hon gjorde på Högskolan för design och konsthanverk i Steneby i Dalsland, där hon läser sitt tredje år.

- En kavaj är ju ett ganska stramt plagg och jag ville göra en som var lätt att röra sig i och vars former för tankarna till just rörelse.

Och rörelsen ligger bland annat i de svängda sömmarna i ryggen och i ärmen som nästan ser ut att vara på väg att explodera. Ett plagg som i första hand kanske inte är tänkt som en bas i garderoben.

- Det här med att definiera vad man gör är svårt. Det är mycket upp till betraktaren att avgöra vad det är, och det handlar också om vilken kontext föremålet befinner sig i. Jag ser mig nog främst som konsthantverkare.

HDK Steneby är en filial till HDK i Göteborg, och Emelia läser där på programmet Kläder och formgivning. En bred utbildning där det konstnärliga inslaget möter det mer hantverksmässiga.

- Jag kommer förmodligen fortsätta att läsa ett par år till för att ta en magisterexamen. Men i framtiden skulle jag gärna ha ett eget klädmärke, så klart.

Att det blivit just sömnad och kläder för Emelia hänger samman med de oändliga möjligheter som finns, förklarar hon.

- Det finns ju så många material att bara frossa i, och så många kroppar med så olika former. Sedan är ju kläder ett socialt fenomen, det finns så många aspekter när det gäller kläder och det är det som gör det roligt och intressant.

Ställt ut har hon tidigare bara gjort i samband med utbildningen. Att nu direkt slå sig in på en av Sveriges mest etablerade och uppmärksammade salonger är förstås ett erkännande. Men vart det kan leda till har hon inte en aning om.

Annons

- Det man hoppas är att de som kommer tycker om det man gjort, mycket mer kan man inte göra.

Alla som ställer ut på vårsalongen måste vara beredda på att sälja sina verk. Prissumman sätter de själva.

- Jag lade ner fem veckor på min kavaj, så egentligen borde jag begära en månadslön, men det kändes ändå lite väl mycket.

12 000 kronor hamnade prissumman på till slut.

- Det skulle kännas konstigt och ganska svårt att skiljas från det man skapat. Men det är väl något man måste lära sig.

- Samtidigt vore det ju otroligt roligt om någon tyckte om det så mycket att de vill lägga pengar på det.

Vårsalongen på Liljevalchs pågår till den 12 mars.

Andreas Westergren

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons