Annons

En kraft som bråkar och vill ut

Kultur • Publicerad 6 april 2004

Galleri Sigma har inför sin aprilutställning sammanfört två kvinnliga konstnärer som aldrig tidigare har samarbetat. Gun Ferling visar måleri och Karin Lindblom visar skulpturer.

De båda konstnärerna samsas om det begränsade utrymmet på galleri Sigma på ett tilltalande sätt. Beröringspunkterna är många i deras olika konstnärskap. Karin Lindbloms skulpturer har en mycket ljus färgskala som även finns i Gun Ferlings målningar. I Karin Lindbloms stora vasliknande skulpturer Sökare, rör sig en kraft som bråkar och vill ut och kraften är lika påtaglig som i Gun Ferlings målningar Puppa I-III.

Annons

Samtidigt som Karin Lidblom arbetar med leran för att forma sina organiska skulpturer är det egentligen tomrummet innanför lerväggarna som hon vill gestalta. Givare är en skålformad pjäs som egentligen inte är en skål för den har ingen öppning upptill utan bara en svagt konkav yta, men ändå kan man känna av spänningen i formen att den är ihålig, att leran inte är massiv.

Materialens ytor är taktila och på håll ser föremålen ut att vara sammetslena, men på nära håll sträcks handen automatiskt ut för att känna på den skrovliga ytan.

Starkast uttryck har Karin Lindbloms reliefer Veck. I mjuka veck har leran formats och likt kroppsdel som möter kroppsdel bildas mjuka skarvar med avgrundsdjupa glipor längst in. Den hårda keramiken verkar bomullsmjuk och det känns som att om man bara vågade skulle kunna sticka in handen och utforska det okända. Samtidigt som relieferna känns otäcka tycker jag att de är det mest spännande jag sett på länge.

I Gun Ferlings måleri kan jag märka två riktningar. Med utgångspunkt i hennes puppor ser jag målningarna med blommor som om någonting positivt har fötts fram. På stora skrovliga enfärgade ljusa ytor vecklar blommor med stora kronblad ut sig. Stämningen är lugn och ljuset från målningarna är vackert.

I den andra riktningen arbetar hon med något mycket svårare. Obehaget finns närvarande i målningarna med flickor. Huvudet är böjt och axlarna hopdragna på gestalten i målningen Flicka i röd tröja. Här har Gun Ferling lyckats fånga känslan av hopplöshet och desperation och budskapet är inte trevligt men viktigt. Båda konstnärinnornas verk talar om frigörelse och meningsfullhet och om Karin Lindblom vill gestalta tomrummet så har även Gun Ferlin gjort det med besked i målningen Flicka med skotthål.

Gun Ferling, måleri

Karin Lindbom, skulptur

Galleri Sigma

Till och med 21 april

Erika Evertsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons