Annons

En nostalgisk filmsommar väntar

Biosommarens stora tema är återkomster. Superman, Martin Beck, Johnny Depps piratkapten och Miami vice-duon är alla gamla bekantingar som nu gör comeback på bioduken.
Kultur • Publicerad 10 juni 2006
Mikael Persbrandt gör Gunvald Larsson-comeback i Beck - skarpt läge. Foto: Sony
Mikael Persbrandt gör Gunvald Larsson-comeback i Beck - skarpt läge. Foto: SonyFoto: 

Den svenska filmsommaren brukar kännetecknas av en enda riktig storpremiär - det kallas Will Smiths lag. Men sommaren 2006 avviker från normen och det är inte lätt att förutspå vem som kommer att avgå med publiksegern.

Med tanke på den första Pirates-filmens storsuccé är det dock inget vågspel att utpeka Död mans kista med Johnny Depp, Orlando Bloom och en sjögräsinpackad Stellan Skarsgård som förhandsfavorit.

Annons

Titeln Superman returns med premiär den 28 juli sammanfattar ganska väl vad det handlar om. Dels är det 23 år sedan han senast sågs på vita duken. Dels går storyn ut på att Superman (nej, han kommer inte att heta Stålmannen i filmen) varit borta från jorden i flera år. Väl tillbaka möts han av flera stora bakslag - inte minst att ärkefienden Lex Luthor, spelad av Kevin Spacey, är ute ur fängelset.

Miami vice hade sin storhetstid åren efter Superman och var tv-serien som symboliserade allt som människor hatälskar med 1980-talet. Don Johnsons och Philip Michael Thomas roller som polisparet Crockett och Tubbs har nu tagits över av Colin Farrell och Jamie Foxx. Premiär den 11 augusti.

Som vanligt är sommaren lågsäsong för svensk film; den stora anstormningen kommer först i höst med planerade 17 premiärer mellan september och juldagen. Enda svenska sommarfilmer är Beck - Skarpt läge och Daniel Fridells Säg att du älskar mig. Skarpt läge med Peter Haber och Mikael Persbrandt kretsar kring en psykopatisk mördare och kvinnomisshandlare och låter inte minst hårdingen Gunvald Larsson visa upp oväntade känslodjup.

Även New York waiting får väl betraktas som en svensk film. Här fortsätter produktionsbolaget Sonets engelskspråkiga äventyr som drog igång med Rancid - filmen är svenske Joachim Hedéns debut men har amerikanska skådisar i rollistan.

För den som söker sig utanför den bredare filmfåran finns flera sommarpremiärer från mindre bolag som Folkets bio och Triangelfilm. Kvinnor offside (28 juli) handlar om fotbollstokiga iranska kvinnor som måste klä ut sig till män för att kunna se landslaget spela VM-kval. Sanna lögner (14 juli) är kanadensaren Atom Egoyans nya film och Ljus i skymningen (11 augusti) är signerad finländaren Aki Kaurismäki.

As tears go by och Days of being wild är två gamla filmer av Wong Kar-wai som nu får svensk biopremiär i regi av Triangelfilm. Samtidigt som de två filmerna går upp runtom i landet uppmärksammas Hongkong-kinesen med en retrospektiv i Stockholm.

Annat att hålla ögonen på är Kajmanen, det kontroversiella italienska nidporträttet av Silvio Berlusconi, katastrofrullen Poseidon och inte minst Ralph Fiennes i Den ryska grevinnan som skulle bli engelska filmparet Merchant/Ivorys sista film.

Den 1 september rullar så filmhösten igång med animerade Bilar, det senaste från studion Pixar som bland annat skänkt oss Hitta Nemo och Toy story.

Eric Helmerson

Sommarens filmer

Annons

14 juni: Silent hill

16 juni: Just my luck, Lucky number Slevin

24 juni: Den ryska grevinnan, American dreamz, Take the lead

21 juni: Stay alive

26 juni: Poseidon

28 juni: Beck – skarpt läge

30 juni: Where the truth lies, Fast and the furious: Tokyo drift, Att rida ensam i 1000 mil,

Livet på en pinne

7 juli: The squid and the whale, 16 blocks, Aquamarine, Twelve and holding

12 juli: Pirates of the Caribbean: Död mans kista

Annons

14 juli: Sanna lögner, Anthony Zimmer

21 juli: She’s the man, Små röda blommor

28 juli: Superman returns, Kvinnor offside, As tears go by, Strangers with candy

juli/augusti: Gasoline

4 augusti: Gustaf 2, Days of being wild,The break up

11 augusti: Miami vice, Nicke nyfiken,Ljus i skymningen

18 augusti: United 93, Asterix och vikingarna,Mot södern, Pulse

25 augusti: Kajmanen, Säg att du älskar mig, New York waiting, Thank you for smoking, Familj på väg

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons