Annons

En viktig bok om läsandet

Läsandet och dess villkor får variationsrika kommentarer och analyser i Frank Jimmy Vulovics ”Bokstavskamp”. Bland annat grips läsaren Bo W Jonsson av förtröstan tack vare författarens optimistiska övertygelse om litteraturens omistlighet
Litteratur • Publicerad 5 december 2020
Detta är en recension i Smålandsposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Frank Jimmy Vulovic.
Frank Jimmy Vulovic.Foto: Privat
Essä

Bokstavskamp. Essäer om läsning, litteratur & klass.

Författare: Frank Jimmy Vulovic

Förlag: epikos media

Många människor vet berätta hur boken, i sin skönlitterära form vill säga, tidigt väckte ett outsläckligt begär, tvingande och utan förbehåll. Författaren till ”Bokstavskamp”, Frank Jimmy Vulovic, skildrar i sin essäsamling hur detta begär faktiskt drev honom att i unga år uppträda som boktjuv, med bibliotek som främsta brottsplats. Man vill nog ändå förlåta gossen Frank Jimmy för hans eskapader, framkallade av obändig boklusta, och samtidigt bli påmind om litteraturens mystik och magi.

Vulovic, med serbiskt ursprung, har en doktorsgrad i litteraturvetenskap och har ägnat en hel del av sin forskning åt just läsandet och dess villkor. Detta sistnämnda är själva kärnan i ”Bokstavskamp”.

Annons

Något som särskilt fängslar i texterna är hans skildring av dessa unga människor som mer eller mindre hindrades att ge sig hän åt böckernas värld. Ofta är det fäder ur arbetar- och bondeklass som fruktade att barnen därigenom skulle svika sin klasstillhörighet. Han presenterar talande exempel ur den svenska litteraturen, framför allt dess proletärförfattare. Dessutom har Vulovic liknande erfarenheter från sin uppväxt, något som kom att utgöra en sårig relation till fadern.

Ett annat givande inslag är Vulovics uppsluppna diskussion om det fria ordets möjligheter med demokratins stärkande som följd. Det som började med Gutenberg har nu nått den digitala tekniken, vilken, trots sina avigsidor, måste ses som hoppingivande värn i demokratins och humanismens utsatthet.

Bo W JonssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons