Annons

Eva Rydberg startar om: "Det är ljuvligt"

Under en hel sommar har Eva Rydberg tagit avsked från sin publik på Fredriksdalsteatern. Men nu avslöjar hon att hon känt sig tvungen att ljuga – hon ska inte alls sluta med sommarteater, utan startar om på ny kula på en annan plats i Helsingborg.
Nöje • Publicerad 1 augusti 2023
Eva Rydberg, Robert Rydberg, Birgitta Rydberg och Kalle Rydberg under pressträffen på tisdagen.
Eva Rydberg, Robert Rydberg, Birgitta Rydberg och Kalle Rydberg under pressträffen på tisdagen.Foto: Andreas Hillergren/TT
Eva Rydberg inför premiären på "Två man om en änka", den sista föreställningen på Fredriksdalsteatern. Bild från i maj.
Eva Rydberg inför premiären på "Två man om en änka", den sista föreställningen på Fredriksdalsteatern. Bild från i maj.Foto: Johan Nilsson/TT

– Jag har varit tvungen att ljuga och det tycker jag inte om.

Sundspärlan, en kommunägd konferens- och nöjesanläggning i Helsingborg, blir Eva Rydbergs nya hemmascen.

Annons

Här ska hon tillsammans med sina barn Kalle och Birgitta Rydberg, svärsonen Robert Rydberg, maken Tony Johansson och produktionsledaren Mikael Lindell Bolin fortsätta i samma anda som härskat på Fredriksdalsteatern i 30 år.

Efter de många turerna kring Fredriksdalsteatern, som ledde till att det Lundabaserade produktionsbolaget Anagram från och med nästa sommar ska ta över där, tycker Eva Rydberg att det trots allt har landat i något gott.

– Att vi ska få Sundspärlan i stället tycker jag är underbart, det är ljuvligt.

Många minnen

Här sitter publiken som i en amfiteater och det ser hon som en stor fördel.

Eva Rydberg har många minnen från Sundspärlan. Redan som tonåring var hon där som dansös i en uppsättning av operetten Csardasfurstinnan och i efterhand har det visat sig att hennes blivande make satt i publiken.

– Men vi kände inte varandra då. Det tycker jag är så roligt.

Själv fortsätter hon som teaterchef även på Sundspärlans friluftsteater och förberedelserna inför sommaren 2024 är redan i gång, trots att hon samtidigt ger järnet i ytterligare 15 föreställningar på Fredriksdalsteatern.

Premiären blir den 28 juni nästa år och rekrytering av ensemble pågår för fullt. Men än så länge vill Eva Rydberg varken avslöja vilken pjäs det blir eller vilka artister som ska medverka, utöver henne själv och familjen.

Det utdragna avskedet från Fredriksdalsteatern har varit svårt och med viss bitterhet berättar hon om hur hon känt sig pressad att ge sken av att det var hennes eget val att lämna.

Helsingborgs stad, som äger friluftsteatern, ville inte förlänga kontraktet utan öppnade för andra att lägga anbud.

Annons

– De har inte velat förlänga kontraktet och vi har inte fått veta varför. Det tycker jag är lite tarvligt efter så många år. Det känns inte kul.

"Varit jätteledsen"

Helsingborgs tillförordnade kulturdirektör Mats Hallberg har i en intervju med HD/Sydsvenskan hänvisat till att Anagram presenterat idéer om hur friluftsteatern kan utvecklas, och att kommunen har velat lyfta hela Fredriksdalsområdet som besöksmål.

– Jag har varit jätteledsen, men jag har hållit färgen. Jag ville inte att publiken skulle tycka eller tänka något. Jag har inte kunnat förklara, men nu förklarar jag, för nu vill jag ha ut det som är så roligt.

Eva Rydberg, som i sommar fyllt 80, trycker alltså på gasen i stället för att bromsa. Hon ser sig inte som gammal och hon vill själv avgöra när det är dags att sluta, framhåller hon.

– Jag dansar precis som vanligt, jag sjunger precis som vanligt. Jag är skådespelare, jag orkar och jag har jättekul.

Fakta: Eva Rydberg

Eva Rydberg föddes 1943 i Malmö. Hon började i balettskola redan som barn och blev sedan elev på Malmö stadsteater, där hon fick sin första dansroll som 14-åring.

Karriären spänner över mer än 60 år av revyer, cirkus, dans, krogshower, musikaler, film och teater. Hon har också medverkat i julkalendrar, legat på Svensktoppen och deltagit i Melodifestivalen.

1993 började Eva Rydberg spela på Fredriksdalsteatern i Helsingborg mot Nils Poppe och året därpå tog hon över efter honom som teaterchef, ett uppdrag som hon har till och med denna sommar.

Hon blir sedan teaterchef på Sundspärlans friluftsteater i Helsingborg, där det blir premiär den 28 juni 2024.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons