Annons

Familjen Tolstoj kräver fred inte krig

Ukrainakriget • Publicerad 9 mars 2022
Ättlingar till den ryske författaren Leo Tolstoj vid en släktträff. Nu protesterar familjen mot Rysslands krig i Ukraina. Arkivbild.
Ättlingar till den ryske författaren Leo Tolstoj vid en släktträff. Nu protesterar familjen mot Rysslands krig i Ukraina. Arkivbild.Foto: Misha Japaridze/AP

"Vi stöder folket i Ukraina och folket i Ryssland som är emot detta fruktansvärda krig. Vi gör vårt bästa för att hjälpa ukrainska flyktingar som flyr från kriget. Vi bjuder in hela vår familj och våra vänner att gå med oss ​​i dessa viktiga insatser."

Det skriver Daria Tolstoj i ett inlägg på Facebook, som är adresserat "kära världsmedborgare" och undertecknat av ättlingar till den ryske författaren och pacifisten Leo Tolstoj, känd bland annat för romanen "Krig och fred".

Annons

Han fick 13 barn, varav fyra dog. Nästan alla lämnade Ryssland efter den ryska revolutionen. Familjen Tolstoj består i dag av omkring 200 personer som är spridda över hela världen.

De fördömer i skrivelsen "den omotiverade militära invasionen av Ukraina av den Ryska federationens regering" och skriver vidare:

"Vår familj har aldrig varit tyst om grundläggande frågor om sanning, mänskliga rättigheter och mänskliga värderingar. När Rysslands regering förvränger historien och hittar på fakta för att rättfärdiga erövringen av ett oberoende icke-hotande grannland, kan vi inte vara tysta. Tystnad översätts till medgivande. Detta är inte det Ryssland vi värnar om."

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons