GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Fartfyllda galopper i vilda västerns nattsvarta landskap

Ebba Forslinds nya bilderbok berättar fritt om ensamvargen och äventyrerskan Calamity Jane.
Jane & vilde Bill.
Jane & vilde Bill.

Bilderbok

Jane och vilde Bill

Författare: Ebba Forslind
Förlag: Rabén & Sjögren

Ebba Forslind (f. 1985) debuterade 2017 med bilderboken ”Jättejättebråttom”, som fick fin kritik och även nominerades till Elsa Beskow-plaketten.

I den nya bilderboken ”Jane och vilde Bill” tar hon fritt tag i berättelsen om äventyrerskan Calamity Jane och hennes framfart i 1800-talets vilda västern.

Historien börjar in medias res, bokstavligt talat pang på: ”Jane spottar i marken och skjuter prick i galopp från sin häst. Satan heter hon, svart som natten.”

Den modiga Jane arbetar på en cirkus med en cirkusdirektör som inte är så snäll mot djuren och inte mot barn heller. Kort sagt inte snäll alls och Jane har fått nog och rymmer därifrån.

Ebba Forslind.
Ebba Forslind.
Foto: Kajsa Göransson

Det är driv i berättelsen och framförallt i bilderna med fartfyllda galopper i nattsvarta landskap. Bildlösningarna är intressanta med spännande perspektivförskjutningar. Ebba Forslind arbetar med färgfält och effektiva siluetter. Där är ljus och mörker, dag och natt, skräck och en gnutta trygghet. Det senare skildrat genom Janes rättspatos och självsäkerhet.

Feminism och djurrättsaktivism i vilda västern!

Ebba Forslind Jame & Vilde Bill Rabén & Sjögren Porträttfoto: Kajsa Göransson
Ebba Forslind Jame & Vilde Bill Rabén & Sjögren Porträttfoto: Kajsa Göransson

Läs mer