Annons

Fatima Bremmer: En berättelse om Sveriges modigaste journalist

I Fatima Bremmers sommarprat får vi lära känna Ester Blenda Nordström. Det är en gripande historia om förbjuden kärlek, journalistik och mod. Men för den som ville veta mer om Augustprisvinnaren själv blir programmet en besvikelse.
Radio • Publicerad 17 juli 2018
Detta är en recension i Smålandsposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Fatima Bremmer berättar historien om Sveriges modigaste journalist, Ester Blenda Nordström.
Fatima Bremmer berättar historien om Sveriges modigaste journalist, Ester Blenda Nordström.Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Fatima Bremmer fick Augustpriset förra året för sin biografi om den svenska journalisten Ester Blenda Nordström. Och även sitt sommarprat dedikerar hon helt åt att berätta om den makalösa, banbrytande journalisten och äventyraren som levde sin dröm mot alla odds. Ester Blenda Nordström skrev presshistoria med sitt reportage om pigors arbetsförhållanden, hon skrev böcker om ”Rackarungen” som skulle inspirera Astrid Lindgren, och hon älskade med hela sitt hjärta.

För det kanske mest gripande om Ester Blenda, är kärleken mellan henne och livskamraten Karin. Deras verklighet var både vacker och brutal, och Fatima Bremmer gör ett fantastiskt jobb med att beskriva deras förbjudna relation.

Annons

Men för den som ville lära känna Fatima Bremmer själv, lämnas man väntande. Det nämns som hastigast att det finns flera likheter mellan dem, som känslan av att inte höra till. Fatima Bremmer berättar kortfattat om sin uppväxt där hennes förnamn stack ut. Hon berättar om en tonåring som ville till storstaden. Men mycket djupare än så blir det inte under programmets 90 minuter. På slutet ges några snabba hintar om en eventuell utbrändhet, men återigen är det ingenting som ägnas någon tid.

Nej, jag förstår inte varför Fatima Bremmer gör en ljudbok av sitt sommarprat. Historien om Ester Blenda Nordström må vara värd att berätta, men jag lämnas väntande på något mer som aldrig riktigt kommer.

Sommarprogrammet med Fatima Bremmer släpps som podd den 17 juli klockan 07.00 och sänds i P1 klockan 13.

Filippa EckertSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons