Annons

Östlund efter succén: Var inte alls säker

Ruben Östlund hade en kanonkväll i Reykjavik. Hans "Triangle of sadness" vann de tunga kategorierna på filmgalan European Film Awards.
Film • Publicerad 11 december 2022
Regissören Ruben Östlund med en av statyetterna han tog hem.
Regissören Ruben Östlund med en av statyetterna han tog hem.Foto: Halldor Kolbeins/AFP/TT
Ruben Östlund med producenter och skådespelare från filmen "Triangle of sadness" firar succén på European Film Awards i Reykjavik. Handout.
Ruben Östlund med producenter och skådespelare från filmen "Triangle of sadness" firar succén på European Film Awards i Reykjavik. Handout.Foto: Foto: Jan Göransson/Svenska filminstitutet

"Som Oscarsgalan, fast bara utländska filmer". Så skämtade presentatörerna när European Film Awards sparkade i gång i den isländska lördagskvällen – långt från Hollywood.

Vem som skulle bli galans huvudperson gick att ana redan vid en titt på nomineringslistan. Ruben Östlund – som i somras lämnade Cannes med en Guldpalm i bagaget – hade sin film "Triangle of sadness" nominerad i fyra kategorier.

Annons

Kvällen började bra för Östlund då han tilldelades priset för bästa regi, bland annat i konkurrens med den svenskiranske "Holy spider"-regissören Ali Abbasi.

Östlund vann även pris för bästa manus – återigen i konkurrens med Ali Abbasi.

– Det här är "Triangle of sadness" kväll, slog Östlund fast från scenen.

"Jättekul"

Och det var det, succétåget fortsatte. Zlatko Buric, som spelar rysk oligark i filmen, belönades med priset för bästa manliga skådespelare.

I slutändan gick även bästa film till "Triangle of sadness", som av bara farten.

– Det känns jättekul. När man går på sådana här galor har man ingen aning om vad som ska ske, sedan ramlade pris efter pris in, säger Östlund till TT efteråt.

Den europeiska filmgalan är instiftad för att ge mer uppmärksamhet åt europeisk film, i skuggan av den anglosaxiska filmens dominans, säger Östlund.

På galan tilldelades den tyska filmlegendaren Margarethe von Trotta, känd som en del av den "nya tyska filmen" på 1970-talet, ett hederspris. I sitt tal hyllade hon sin idol Ingmar Bergman – som 1988 tilldelades samma hederspris på galans premiärupplaga – genom att läsa upp hans tal.

– Det är den traditionen som man blir stolt över att bli förknippad med, säger Ruben Östlund.

Nomineringar presenteras

På måndag släpps nomineringarna till Golden Globe-galan. Sedan, i slutet av januari, vankas det Oscarsnomineringar. Östlund har precis kommit tillbaka från USA där han har hållit visningar av "Triangle of sadness".

Annons

– Där har det blivit som en presidentkampanj. Här är det ingen som håller på så, säger Östlund.

TT: Du rakar in priser nu. Höjer det pulsen inför nomineringarna?

– Det gör det kanske lite grann. Vi får se hur det går i USA. Vi är förhandstippade på några listor och hoppas verkligen det ska bli någon nominering, men vi får se, säger Östlund.

Fakta: Vinnare i urval

Bästa film:

"Triangle of sadness"

Bästa regi:

Ruben Östlund, "Triangle of sadness"

Bästa manus:

Ruben Östlund, "Triangle of sadness"

Bästa manliga skådespelare:

Zlatko Buric, "Triangle of sadness"

Bästa kvinnliga skådespelare:

Vicky Krieps, "Korsett"

Bästa dokumentär:

"Mariupolis 2"

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons