Annons

Filmpengar riktas till diskriminerade

Filmfonden New dawn ska underlätta för nya grupper av filmskapare att söka miljonbelopp. Bakom satsningen hittar vi Svenska Filminstitutet och sju andra internationella filminstitut.
Film • Publicerad 12 juli 2021
"Det finns en enorm potential av nya berättarröster och perspektiv som vi behöver ta tillvara", säger Bero Beyer, vd för Nederländska Filmfonden, och Anna Serner, vd för Svenska Filminstitutet, som lanserar en ny filmfond under filmfestivalen i Cannes. Pressbild.
"Det finns en enorm potential av nya berättarröster och perspektiv som vi behöver ta tillvara", säger Bero Beyer, vd för Nederländska Filmfonden, och Anna Serner, vd för Svenska Filminstitutet, som lanserar en ny filmfond under filmfestivalen i Cannes. Pressbild.Foto: Erik Dalström

Vid en pressträff på filmfestivalen i Cannes presenterades den nya fonden, som initierats av Nederländska Filmfonden och Svenska Filminstitutet. New dawn ska bistå med produktionsstöd och nätverk till filmskapare som traditionellt sett haft svårt att få projekt finansierade.

– Det handlar om 100 000 euro i fonden per land (motsvarande omkring en miljon svenska kronor, reds anm). Stödet ska vara substantiellt, säger Anna Serner, vd på Svenska Filminstitutet, och fortsätter:

Annons

– Det är ett stort problem i många länder att offentliga medel inte når ut i hela landet. Tanken är att de som av olika skäl har stått långt ifrån våra stöd ska kunna söka de här pengarna.

Anna Serner nämner diskrimineringsgrunder som kön, funktionshinder, sexuell läggning, minoritetstillhörighet samt att även klass- och glesbygdsbakgrund kan komma att vägas in. Hon beskriver engagemanget som stort. På bara två månader har ett tiotal filminstitut i världen anmält sitt intresse och nio länder ska nu slutföra kriterierna för fonden. Med från start är bland annat Kanada, Finland, Danmark och Slovenien.

TT: Hur arbetar ni för att stödet ska nå ut till målgrupperna?

– - Det här bygger på att varje medverkande land gör ett arbete för att involvera de som har känt sig exkluderade. Vi är medvetna om att våra system inte är fullkomliga, säger Anna Serner.

Fonden ska administreras av Nederländska Filmfonden och vara sökbar från och med våren 2022. Mer detaljer kommer att presenteras i höst, på någon av de stora internationella filmfestivalerna.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons