Annons

Filmrecension: Mästerlig UFO-skräck

"Get out" och "Us"-regissören Jordan Peele har gjort sin bästa film hittills med "Nope" – om ett UFO som terroriserar en ranch för stunthästar. Ett högspänt spektakel med samhällskritiska undertoner.
Film • Publicerad 15 augusti 2022
Daniel Kaluuya som OJ Haywood i "Nope", skriven och regisserad av Jordan Peele. En skräckkomedi om ett skrämmande UFO. Pressbild.
Daniel Kaluuya som OJ Haywood i "Nope", skriven och regisserad av Jordan Peele. En skräckkomedi om ett skrämmande UFO. Pressbild.Foto: Foto: Universal Pictures
Keke Palmer som Em i "Nope". Regissören Jordan Peeles skräckkomedi är den mest originella filmen om en rymdinvasion på väldigt länge. Pressbild.
Keke Palmer som Em i "Nope". Regissören Jordan Peeles skräckkomedi är den mest originella filmen om en rymdinvasion på väldigt länge. Pressbild.Foto: Foto: Universal Pictures

Den nedstämde OJ (Daniel Kaluuya) och hans maxade syster Em (Keke Palmer) är yngst i släkten Haywood, svarta djurskötare som försett Hollywood med hästar ända sedan filmkonstens födelse.

Deras gammelfarfar ridandes på en häst var den första rörliga bild som någonsin skapats. Hästen är ihågkommen, men inte jockeyn – en kommentar till hur svarta systematiskt skrivits ut ur filmhistorien. Samhällskritiken utgör också bakgrund till UFO-jakten som OJ och Em ger sig in i. De hoppas få pengar, "Oprah"-berömmelse och att återupprätta familjens heder. Men det finns en direkt livsfara i vår samtida besatthet av virala spektakel, tycks Jordan Peele mena.

Annons

Även djur exploateras i Hollywood, vilket poängteras i en sidohandling med Haywoods granne Jupe Park (Steven Yeun) som driver en cowboyranch i närheten. Park berättar om en blodig incident från barndomen som involverade en schimpans under en sitcom-inspelning. En händelse som blir en kryptisk pusselbit i det följande mysteriet som internet lär spekulera länge kring.

Med sin debutfilm "Get out" (2017) gjorde Peele smart skräckkomedi om rasmotsättningar, då en vit familj förvandlade svarta till hjärndöda zombies.

I dubbelgångar-experimentet "Us" (2019) var underhållningen för tilltrasslad i metaforer och landade aldrig riktigt på fötterna.

"Nope" fulländar Peeles storslaget blodiga skräckvision med en infusion av samhällskritik. Men den här gången är den nedtonad och vibrerar oroväckande i bakgrunden.

Filmen inleds då OJ och Em förlorar ett uppdrag under en stressad Hollywood-produktion. Pengarna är skrala för syskonen, men ute på ranchen ser OJ vad som liknar ett flygande tefat i molnen ovanför bergen. Han kallar det "ett dåligt mirakel" men han och Em bestämmer sig för att fånga det på film. Tefatet påminner om något från 50-talets kalla kriget-filmer, men uppdaterad med ett dånande läte och skrämmande smidighet.

Peele lyckas även blanda rädslan för utomjordisk ondska med religiös symbolik, då det flygande föremålet liknar en ängel. Men inte av sorten vi är vana att se.

Allt sitter där det ska. Den komiska tajmingen, den stegrande spänningen och castingen, inte minst Michael Wincott i en biroll som mytomspunnen fotograf. Till och med kläderna är utsökt detaljerade, som OJs huvtröja från "Scorpion King" (2002).

Fotad av halvsvenske Hoyte van Hoytema med imaxkameror har bilden en krispig storhet. På en bioduk är "Nope" årets filmupplevelse.

Fakta: Nope

Genre: Skräck/komedi/science fiction

Premiär: 17 augusti 2022

I rollerna: Daniel Kaluuya, Keke Palmer, Steven Yeun med flera

Regi: Jordan Peele

Speltid: 2 timmar och 15 minuter

Åldersgräns: 15 år

Betyg: + + + + +

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons